Rusų oligarchai stulbina turtais: iš kriptovaliutų sukauptos sumos prilygsta metiniam šalies biudžetui  ()

Kriptovaliutos sudomino net ir Rusijos oligarchus. Negana to, virtualiose piniginėse rusai turi sukaupę milžiniškas sumas, kurių valstybei pakaktų metams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Finansų informacijos tarnyba „Bloomberg“ paskelbė itin įdomių žinių apie kriptovaliutų verslą Rusijoje. Pasirodo, jo apimtis sunkiai įsivaizduojama.

Tvirtinama, kad Rusijos gyventojai savo sąskaitose turi virtualių valiutų, kurių vertė – 214 mlrd. JAV dolerių (192 mlrd. eurų).

Suma prilygsta biudžetui

Tai beveik metinio šalies federalinio biudžeto suma. O padalijus kiekvienam gyventojui išeitų net po pusantro tūkstančio dolerių (1344 eurus).

Galima palyginti, kad indėliai Rusijos bankuose sudaro 33,67 trilijono rublių (386 mlrd. eurų), o grynųjų pinigų šalyje apyvartoje yra 13,2 trln. rublių (151 mlrd. eurų).

Kam priklauso šie virtualūs turtai, sužinoti nelengva, tačiau, „Bloomberg“ teigimu, investuotojų į kriptovaliutas Rusijoje šiuo metu yra per 17 mln., o tai daugiau negu fizinių asmenų, turinčių galimybę prekiauti Maskvos akcijų biržoje.

Įsteigė savo „kasyklą“

Rusijos valdžia, svarstanti apie kriptovaliutų reguliavimą, nustatė, kad šalyje yra apie 12 proc. pasaulio virtualių pinigų.

Į juos investuoja apie 10 proc. turtingiausių žmonių, patenkančių į rusišką „Forbes“ sąrašą.

Tiesa, vienas kriptomilijardierius yra žinomas viešai. Tai – Olegas Deripaska. Anksčiau skelbta, kad jam priklausanti Bratsko aliuminio gamykla paversta milžiniška kriptovaliutų „kasykla“, o didžiuliu elektros kiekiu ją pusvelčiui aprūpina pašonėje esanti Bratsko hidroelektrinė.

Įsikišo ir prezidentas

 

Pastaruoju metu šiam verslui kilo grėsmė, mat Centrinis bankas, pajutęs, kad valstybėje formuojasi šešėlinė finansų sistema ir netgi šešėlinė ekonomika, siekia uždrausti tiek kriptovaliutų „kasimą“, tiek atsiskaitymą jomis.

Netrukus įsikišo ir Finansų ministerija. Ji apie draudimus jau nekalbėjo, o tik paskelbė norinti reguliuoti šią verslo sritį.

Jos nuomone, prekiauti virtualia valiuta galima, tačiau tik per bankus ir rinkos prižiūrėtojams suteikus galimybę sužinoti norimus duomenis.

 

Į šį ginčą įsikišo net prezidentas Vladimiras Putinas, nors tai nutinka labai retai. Jis paskelbė, kad su kriptovaliutomis teks susitaikyti ir rasti bendrą nuomonę, kaip jas reguliuoti, todėl jau pradėta ieškoti kompromisų.

Nepriklausomų ekspertų nuomone, Kremlius kol kas neapsisprendė, kaip elgtis su virtualiomis valiutomis. Mat Rusijai jos gali tapti netgi išsigelbėjimu, jei šalis dėl sankcijų būtų atsieta nuo atsiskaitymų doleriais ar eurais.

192

192 – tiek milijardų eurų, kaip skelbia „Bloomberg“, vertės kriptovaliutų priklauso maždaug 17 milijonų Rusijos gyventojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Aleksandras Procenka
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()