Tai – pirmasis toks lydinys pasaulyje ir jo savybės pakeis jūsų supratimą apie metalus (Video)  (9)

Prisiminkite iš mokyklinės fizikos – kas nutinka kaitinant metalą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Na, jis pradeda minkštėti. Kuo temperatūra bus aukštesnė, tuo metalas bus minkštesnis. Kalviai tuo naudojasi tūkstančius metų. Bet Honkongo miesto universitete atrastas lydinys, pavadintas Elinvaru, yra kitoks.

Temperatūrai kylant Elinvaras ne tik išlaiko savo standumą, bet dar ir pradeda standėti temperatūrai artėjant prie 727 °C. Joks kitas mokslui žinomas metalas taip nesielgia. Įprastai metalui šylant ryšiai tarp jo molekulių ima laisvėti, todėl plastinė deformacija vyksta lengviau. Galite įsivaizduoti, kaip šlapia pagalvė šaldiklyje virstų kietu ledo gabalu, o kylant temperatūrai plunksnos atsipalaiduotų viena kitos atžvilgiu ir pagalvė taptų minkšta. Jei tokia pagalvė pasižymėtų Elinvaro efektu, ištraukta iš šaldiklio ji ne tik nesuminkštėtų, bet taptų standesne. Galiausiai ji taptų panašia į spyruoklę.

Kas yra Elinvaras? Tai – Co₂₅Ni₂₅(HfTiZr)₅₀. Kobaltas, nikelis, hafnis, titanas ir cirkonis susipina į molekules, kurių ryšiai yra labai sudėtingi. Kaitinamas metalas plečiasi - šios taisyklės Elinvaras nelaužo. Tačiau šio metalo atveju toldamos molekulės išlaiko tuos ryšius, tačiau jie įsitempia ir taip suteikia metalui standumo. Tačiau tai - ne vienintelė įdomi Elinvaro savybė.

Elinvaras taip pat yra ultraelastingas. Gali atrodyti, kad tai nesuderinama su standumu, tačiau yra prie6ingai. Galite įsivaizduoti spyruoklę – kuo standesnė spyruoklė, tuo daugiau energijos ji gali išsaugoti. Pasiekti plastinę Elinvaro deformaciją ne taip jau lengva, nes jis veikia kaip įprasta spyruoklė.

 

 

Kaip matote vaizdo įraše, kamuoliukas nuo jo atšoka su didesne energija nei, pavyzdžiui, nuo nerūdijančio plieno.

Mokslininkai tikisi panaudoti Elinvaro savybes pramonėje. Šis lydinys jau yra patentuojamas, bet ir tyrimai vyksta toliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(67)
(2)
(65)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: