Ko nežinojome apie žmogaus regą: matome tik paskutinių 15 sekundžių vidurkį ir tai apsaugo nuo nuolatinio vėmimo (Video)  (4)

Telefone atidarykite kameros programą ir pradėkite filmuoti. Padėkite ekraną tiesiai prieš akis ir pabandykite tiesioginę filmuotą medžiagą naudoti kaip vaizdo ieškiklį. Sudėtinga, tiesa?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo įraše pateikiamos formos, spalvos ir judesiai nedera. Mokslininkai teigia, kad šis pratimas yra artimas netvarkingų vizualinių duomenų, kuriais mūsų akys nuolat bombarduoja mūsų smegenis, apytikslis vaizdas. Taigi, kaip tiksliai matome nejaučiant galvos svaigimo ar pykinimo?

Praėjusį mėnesį žurnale „Science Advances“ paskelbtame naujame tyrime Aberdyno universiteto ir Kalifornijos Berklio universitetų mokslininkai aprašo „anksčiau nežinotą vizualinę iliuziją“, kuri padeda mums laikui bėgant išlyginti tai, ką matome.

„Užuot analizavę kiekvieną momentinį vaizdą, tam tikru momentu suvokiame vidurkį to, ką matėme per pastarąsias 15 sekundžių“, – pažymi autoriai.

„Taigi, sutraukdamos objektus, kad jie atrodytų panašesni vienas į kitą, mūsų smegenys apgauna mus, kad suvoktume stabilią aplinką. Gyvenimas „praeityje“ gali paaiškinti, kodėl nepastebime subtilių pokyčių, atsirandančių laikui bėgant.“

Ši „vaizdinio stabilumo iliuzija“ yra idėja, kurią gali reikėti šiek tiek paaiškinti, kad ji taptų aiški. Mūsų akys geba sutelkti dėmesį į daiktus, esančius tam tikru atstumu, o gebėjimas „užsifiksuoti“ kelyje esančius objektus išlieka stabilus. Dabar pagalvokite apie tai, kas atsitinka jūsų akių obuoliams, kol jie yra susikaupę; jie turi judėti aplinkui, kad išlaikytų tą sklandų pojūtį, kai sutelkiate dėmesį į objektus, esančius tolumoje – kaip giroskopas, kuris visada stovi vertikaliai.

„Tinklainės vaizdai nuolat svyruoja dėl daugelio vidinio ir išorinio triukšmo šaltinių, įskaitant tinklainės vaizdo judėjimą, okliuzijas ir pertraukas, apšvietimo pokyčius ir perspektyvos pokyčius, be daugelio kitų triukšmo šaltinių. Tačiau neatrodo, kad objektai virpėtų, svyruotų arba kiekvieną akimirką keistų tapatybę“.

 

Yra įvairių teorijų, paaiškinančių, kaip mūsų akys ir smegenys veikia kartu, kad išlygintų tai, ką matome aplinkui. Tai apima „aklumo pokytį“ (kai dirgiklis keičiasi, bet mes jo nepastebime) ir „nedėmesingą aklumą“ (mes nepastebime matomo objekto, nes mūsų dėmesys sutelktas kitur), veiksnius, kurie paaiškintų santykinį mūsų nervingumo trūkumą, nepaisant į kaleidoskopą panašios mūsų suvokimo netvarkos. Šios teorijos įkvėpė tikras technologijas, tokias kaip išmaniųjų telefonų vaizdo įrašų išlyginimo programinė įranga. Tačiau šiame tyrime mokslininkai siekė geriau suprasti kitokią teoriją, vadinamą „serijine priklausomybe“.

 

 

„Dėl serijinės priklausomybės objektai bet kuriuo metu gali būti klaidingai suvokiami kaip panašesni į tuos, kurie buvo netolimoje praeityje“, – aiškina mokslininkai. Tai reiškia, kad mūsų smegenys lygina gyvą vaizdą su vaizdais iš labai netolimos praeities, klaidingai nustatydamos, kad jie yra vienodi. Tai sukuria išlyginimo efektą, sumažinant bendrą „kadrų“ skaičių, kai žiūrime į objektus ir juos suvokiame.

Norėdami patikrinti šią teoriją, mokslininkai sukūrė eksperimentą (vaizdo įrašas žemiau), kurio metu žmonės stebėjo palaipsniui kintantį vaizdą, kuriame vaizduojamas veidas, besikeičiantis iš jauno į seną arba iš seno į jauną. Jei mūsų smegenys yra užrakintos visai netolimoje praeityje, jos užregistruos skirtumą tarp amžiaus veide, kurį mes suvokiame besikeičiančiame paveikslėlyje, palyginti su tikruoju nuotraukoje esančio veido amžiumi.

 

 

Siekdami toliau patikrinti serijinės priklausomybės specifiką, tyrėjai įdėjo didėjančius laiko intervalus judančio vaizdo viduryje, pradedant nuo vienos sekundės ir tęsiant iki 15 sekundžių, tačiau vis tiek užfiksavo tą patį iliuzinį vaizdo amžiaus klaidingumą. Tai reiškia, kad mūsų smegenys gali išlyginti vaizdus, ​​kurių amžius siekia 15 sekundžių... arba galbūt net senesnius.

Taigi, kai kitą kartą vaizdo įrašą filmuosite drebančiomis rankomis, atminkite, kad jūsų smegenys ypač sunkiai dirba, kad stabilizuotų regėjimo lauką 15 ar daugiau sekundžių, kad vaizdas būtų sklandus ir nenutrūkstamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(4)
(10)

Komentarai (4)