Ar įmanoma numirti nuo smūgio į sėklides? Tokių atvejų būta - štai ką sako mokslas (Video)  ()

Atsižvelgę į tai, kaip dažnai žmonės „Google“ paieškoje klausia ar smūgis į sėklides gali būti mirtinas, nusprendėme pasigilinti į šį klausimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smūgis į sėklides yra neabejotinai skausmingas. Bet ar toks smūgis gali nužudyti žmogų?

Taip, tai įmanoma, bet tik išskirtinėmis aplinkybėmis. Seniausias atvejis, kai žmogus mirė tik dėl sėklidžių sužalojimo, užfiksuotas 1843 m.

„Kai kuriose Vokietijos vietovėse vyrauja barbariškas paprotys kivirčų atvejais žiauriai suspausti sėklides“, – rašoma atvejo ataskaitoje. „Susijęs su atveju M. Schlesier iš Peitzo pasakoja apie staigios mirties nuo sėklidžių sužalojimo atvejį. Pacientas nukrito ant žemės, jį apėmė smarkūs traukuliai ir po kelių minučių mirė.“

Geros naujienos tos, kad paprastai taip nenutinka. „Išorinių lytinių organų trauma yra nedažna ir retai pavojinga gyvybei, tačiau reikia skubiai taikyti tinkamą gydymą“, – rašoma Šiaurės Amerikos urologijos klinikų ataskaitoje ir priduriama, kad sužalojimai šioje srityje gali sukelti pražūtingų ilgalaikių fizinių, psichologinių ir funkcinių pasekmių gyvenimo kokybei“.

Priežastys, dėl kurių sėklidžių sužalojimas gali sukelti mirtį, yra aprašytos keliuose kituose atvejų pranešimuose.

Vienu atveju 18-metis važiuodamas dviračiu susižalojo sėklides. Praėjus dviem mėnesiams po incidento, jis pajuto stiprų skausmą kairėje kapšelio dalyje, taip pat karščiavo. Gydytojai pranešė, kad paauglys galiausiai mirė nuo sisteminio uždegiminio atsako sindromo – perdėtos gynybinės organizmo reakcijos į traumą ir medicininio šoko.

 

Antrasis atvejis buvo susijęs su vyru, kurio sėklidės buvo sužeistos atsitrenkus automobiliui. Vyras mirė iš karto. Skrodimo metu tyrimo komanda jo mirtį priskyrė hematomai, apėmusiai visą kapšelį.

„Nors skubios pagalbos skyriaus gydytojai bandė, jiems nepavyko jo atgaivinti“, – rašoma „International Journal of Medical Toxicology and Forensic Medicine“. „Jokie kiti kūno sužalojimai nebuvo tokie rimti, kad įprastomis sąlygomis būtų galėję nulemti žmogaus mirtį“.

„Ištyrus kapšelį skrodimo metu, paaiškėjo sužalojimo mastas. Kapšelio traumos pakako, kad žmogus numirtų.“

 

Visgi, tyrimo komanda pažymi, kad „vyrų lytiniai organai yra mažiau linkę į sužalojimus, nes yra judri anatominė struktūra“. Pagrindinis mechanizmas, kuriuo sėklidžių sužalojimas gali sukelti mirtį, iš tikrųjų yra tinkamo gydymo trūkumas.

„Taip – sėklidžių plyšimas sukelia žalą, kuri negydoma gali sukelti audinių mirtį“, – sakė vienas gydytojas. „Ši audinių mirtis sukelia nekrozę ir galiausiai gali baigtis mirtimi. Retai!“

Kaip ir kitų traumų atveju, kreipkitės patarimo į gydytoją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()