[Žinios trumpai] Ukraina surengė lėšų rinkimo akciją „Išsiųskime Putiną į Jupiterį!“ – kiek kainuotų tokia hipotetinė kelionė?  ()

Tęsiantis invazijai į Ukrainą, šalies vicepremjeras pradėjo rinkti lėšas infrastruktūros remontui, ragindamas aukoti Rusijos prezidento Vladimiro Putino kelionei į Jupiterį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mykhailo Fedorov, kuris taip pat yra skaitmeninės transformacijos ministras, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Visi nori, kad Putinas mirtų. Kol tai neįvyks, mes suteikiame ukrainiečiams ir visam pasauliui unikalią galimybę: nusiųsti Putiną į Jupiterį. Paaukokite 2,99 JAV dolerius raketai. Lėšos bus skiriamos sunaikintos infrastruktūros atkūrimui“.

Rusijos invazija į Ukrainą prasidėjo vasario 24 dieną ir jau padarė didelę žalą infrastruktūrai bei civiliniams pastatams. Taip pat pranešta apie tūkstančius mirčių.

Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė: „Ukrainoje besitęsiant įnirtingoms kovoms, pranešimų apie civilių aukas ir civilinei infrastruktūrai daromą žalą vis daugėja“.

 

Pasak OCHA, šalies vandens infrastruktūra patyrė ypač didelę žalą, o remonto pastangas trukdė besitęsiantys apšaudymai.

Vasario 25 d. Laisvosios Europos radijo korespondentė Maryan Kushnir padarė nuotraukas iš oro, kuriose matyti didžiulė žala, padaryta karinei infrastruktūrai ir oro uostams pirmosiomis invazijos valandomis. Nuotraukose matyti sunaikintos kuro saugyklos ir kita oro uosto infrastruktūra Charkovo regione.

Akcijos „Siųsk Putiną į Jupiterį“, kurią valdo Fiodorovo skaitmeninės transformacijos ministerija, tikslas – 100 mln. dolerių.

Lėšos pradėtos rinkti po Jungtinių Tautų ir partnerių surengtų skubių kreipimųsi, kuriais siekiama surinkti 1,7 mlrd. JAV dolerių padėti 12 mln. žmonių Ukrainoje, taip pat maždaug 4 mln. Ukrainos pabėgėlių.

 

Jei Fiodorovo kreipimasis iš tikrųjų planuotų Rusijos prezidentą išsiųsti į didžiausią mūsų Saulės sistemos planetą, ar užtektų 100 milijonų dolerių misijai finansuoti?

Kiek kainuotų Putino siuntimas į Jupiterį?

Kadangi Jupiteris yra milžiniškas tankių dujų rutulys, jokia kosmoso agentūra šiuo metu neplanuoja į jį misijos su įgula.

Jupiteriui trūksta kieto paviršiaus, o tai riboja galimybę Putinui įkelti koją, tačiau planetos orbita taip pat įgulai neįveikiama. NASA teigimu, taip yra todėl, kad dujų milžinas skleidžia pavojingiausią spinduliuotę Saulės sistemoje, neskaitant pačios Saulės.

Tačiau NASA išsiuntė nepilotuojamas misijas į Jupiterį. Paskutiniai praskridimai aplink dujų milžiną buvo atlikti erdvėlaiviu „Juno“. „Juno“ misija iš viso kainavo 1,13 mlrd. dolerių, įskaitant erdvėlaivio projektavimą, prietaisus, paleidimą ir duomenų apdorojimą, taip pat 1 232 kilogramus degalų, reikalingų pasiekti planetą.

 

Net skrendant didžiausiu 265 500 km/h  greičiu, pasiekti Jupiterį „Juno“ zondui prireikė beveik penkerių metų. Jis buvo paleistas 2011 m. rugpjūčio 5 d., o viršutinį planetos atmosferos sluoksnį pasiekė 2016 m. liepos 4 d.

Tai yra beveik 10 kartų greičiau už kosminio laivo greitį, kuris NASA skaičiavimais yra apie 27 358 km/h, todėl hipotetinė įgulos misija į Jupiterį, galbūt su aukšto rango Rusijos pareigūnu, užtruktų dar ilgiau, kad būtų galima įveikti atstumą tarp Žemės ir Jupiterio.

Darant prielaidą, kad kelionė būtų sklandi, kosminiam laivui prireiktų šiek tiek mažiau nei 100 metų nugabenti Putiną į Jupiterį ir pargabenti jį namo, nors Ukrainos kreipimesi apie kelionę atgal nieko neminima.

Paaukoti pinigų, kad būtų sutvarkyta sugadinta infrastruktūra Ukrainoje, galima svetainėje Putler.io.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()