Branduolinių ginklų ekspertas: koks yra pats didžiausias pavojus Zaporožės atominėje elektrinėje  ()

Po to, kai naktį iš ketvirtadienio į penktadienį rusų kariai surengė ataką ir apšaudė didžiausią Europoje esančią Zaporožės atominę elektrinę (AE) Ukrainoje, joje įsiplieskė gaisras.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-04 Branduolinių ginklų ekspertas: koks yra pats didžiausias pavojus Zaporožės atominėje elektrinėje  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Tarptautinė branduolinės energijos agentūra pranešė, kad radiacijos lygis nepakitęs, vis dar daug ko nežinoma, penktadienį CNN sakė branduolinių ginklų ekspertas Jeffrey Lewisas.

Kol kas radiacijos stebėjimo sąlygos, kurios buvo atnaujintos vos prieš kelias minutes, atrodo „normalios“.

Radiacijos lygį galima stebėti nuorodoje žemiau, tačiau dėl didelio lankytojų skaičiaus Zaporožės teritorijos radiacijos lygio stebėjimo svetainė gali neveikti.

https://www.npp.zp.ua/en/safety/arms

Didžiausi pavojai yra du

Anot eksperto, atominės elektrinės teritorijoje yra radiacijos detektoriai, kurie užfiksuotų bet kokius radiacijos šuolius. „Reaktoriai yra dideli, sandarūs ir betoniniai statiniai. Jie neturėtų užsidegti. Tačiau nežinome, kas sukėlė gaisrą“, – teigė Jeffrey Lewisas.

Anot jo, didžiausia baimė, jei galimas gaisras pažeistų reaktoriaus apsauginę konstrukciją, tuomet gali kilti didelis pavojus. „Dar viena didelė baimė, jei apsauginę reaktoriaus zoną pažeistų, tarkime, sprogusi raketa“, – sakė Jeffrey Lewisas.

Kaip praneša NEXTA, atominėje elektrinėje dabar veikia tik vienas iš šešių reaktorių.

Carnagie tarptautinio taikos fondo Branduolinės politikos programos atstovas Jamesas Actonas sakė, kad didžiulį nerimą kelia rizika, jog gaisras sutrikdytų reaktorių aušinimo sistemas. Jei reaktoriai nebūtų aušinami, juose esantis kuras galėtų perkaisti ir išsilydyti.

„Esu tikras, kad reaktorius buvo išjungtas, tačiau viduje esantis kuras vis dar radioaktyvus ir jį vis dar reikia aušinti. Reaktorių reikia vėsinti tol, kol jame yra kuro. Reaktorius turi būti nuolat vėsinamas“, – sakė jis.

Jei aušinimas nutrūktų, išsilydymas galėtų įvykti per kelias valandas ar dienas, priklausomai nuo to, koks radioaktyvus yra reaktorius.

Dėl šio įvykio JAV aktyvavo savo branduolinių incidentų reagavimo komandą ir pranešė, kad situacija Ukrainoje yra atidžiai stebima. „Atominės elektrinės apylinkėse radiacijos lygio pakilimo nepastebėta. Elektrinės reaktoriai yra apsaugoti tvirtomis struktūromis, o patys reaktoriai saugiai yra saugiai išjungiami“, – teigė JAV energetikos sekretorė Jennifer Granholm.

Radiacijos lygis normalus

 

Zaporožės atominės elektrinės aplinkos radiacijos matavimų duomenys rodo, kad realiuoju laiku (apie 04:26) rodė nuo 0,05 iki 0,12 µSv (mikrosivertų).

Kaip praneša naujienų agentūra „Reuters“, radiacija (jonizuojančioji spinduliuotė) matuojama siverto vienetu, kuris nusako žmogaus audinių sugertą spinduliuotės kiekį. Vienas sivertas yra 1 000 milisivertų ir 1 milijonas mikrosivertų.

Natūralioje aplinkoje žmonės nuolat patiria tam tikro lygio gamtinės spinduliuotės poveikį. Tai pat patiria nedidelį spinduliuotės kiekį ir skrisdami lėktuvu, atlikdami rentgeno tyrimus, o didesnį kiekį – atlikdami medicininius tyrimus, pavyzdžiui, kompiuterinę tomografiją. Pavyzdžiui, atliekant vieno organo kompiuterinės tomografijos tyrimą, spinduliuotės dozė yra apie 6900 mikrosivertų.

Kokia yra natūrali aplinkos radiacija (jonizuojančioji spinduliuotė)? Pavyzdžiui, eilinio sekmadienio popietę išmatuotas radiacijos lygis Tokijo centre buvo apie 0,16 mikrosivertų per valandą. Ekspertai šį lygį apibūdina kaip minimalų ir šiek tiek mažesnį už Pasaulinės branduolinės asociacijos nurodytą 0,17-0,39 mikrosivertų radiacijos fono vidurkį. Jis taip pat gerokai mažesnis už kosminę spinduliuotę, kuri skrydžio iš Tokijo į Niujorką metu siakia iki 7 mikrosivertų per valandą.

 

Amerikos branduolinės energetikos draugija ragina pajėgas „susilaikyti nuo karinių veiksmų šalia branduolinių objektų“.

Draugijos vadovai paragino visas ginkluotąsias pajėgas „susilaikyti nuo karinių veiksmų šalia branduolinių objektų“ ir garantuoti, kad branduolinių elektrinių darbuotojai turės galimybę dirbti savo darbą be trukdžių ir „baimės būti nužudytiems ar sužeistiems“.

„Raginame užtikrinti, kad kiekvienas branduolinis objektas būtų aprūpintas elektros energija už objekto ribų, kad elektrinės darbuotojai ir tiekimo grandinės galėtų nepertraukiamai vykti į objektus ir iš jų, kad būtų užtikrintas nepertraukiamas transportas ir nevaržomas ryšys su reguliavimo institucijomis ir inspektoriais“, – sakoma organizacijos prezidentas Steveno Nesbito) ir generalinio direktoriaus Craigo Piercy pareiškime.

 

Jie paragino nutraukti „karo veiksmus, kad būtų užkirstas kelias tolesnėms žmonių aukoms ir būtų išvengta bet kokio pavojaus Ukrainos branduoliniams objektams“.

Atominė jėgainė yra Enerhodare, pietryčių Ukrainoje, maždaug už 112 km nuo Zaporožės miesto.

Zaporožė yra maždaug už 200 km į vakarus nuo Donecko miesto.

Papildymas:

Ukrainos pagalbos tarnybos vėliau informavo, kad gavo prieigą prie Zaporižios atominės elektrinės, kurioje po Rusijos kariuomenės apšaudymo kilo gaisras.

„05:20 val. Zaporižios AE Energodare Valstybinės pagalbos tarnybos padaliniai išvyko gesinti gaisro mokymo pastate“, – feisbuke rašė valstybinės pagalbos tarnybos.

Vėliau tarnybos pranešė, kad 6 val. 20 min. gaisrą pavyko lividuoti, pirminiais duomenimis, aukų pavyko išvengti.

Vakarų pareigūnų teigimu, radiacijos lygis nėra padidėjęs aplinkinėse valstybėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()