Į Mėnulį 9200 km/h greičiu ką tik įsirėžė 3 tonas sveriantis raketos gabalas: dulkės išlėkė į šimtų km aukštį (Video)  ()

Milžiniška kosminė šiukšlė pataikė į tolimąją Mėnulio pusę, todėl smūgio patvirtinimas gali užtrukti kelis mėnesius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po mažiausiai septynerių metų klajonių po kosmosą vakar (kovo 4 d.) 2,7 metrinių tonų sverianti raketos pakopa tikriausiai rėžėsi į Mėnulį 9288 km/h greičiu.

Apskaičiuota, kad raketos pakopa turėjo nukrristi prie Hertzsprungo kraterio tolimojoje Mėnulio pusėje 14:25 val. Lietuvos laiku, o susidūrimo energija išmušė kraterį, kuris, mokslininkų nuomone, gali būti 20 metrų pločio. Tikėtina, kad po smūgio Mėnulio dulkių stulpas pakilo į šimtų kilometrų aukštį.

Anot mokslininkų, tai pirmas kartas, kai kosminę šiukšlė netyčia susidūrė su Mėnulio paviršiumi. Tačiau kadangi susidūrimas įvyko tolimoje Mėnulio pusėje, mokslininkams gali prireikti mėnesių, kol jie suras kraterį, patvirtins smūgį.

Daugelis ekspertų mano, kad daugiau nei septynerius metus kosmose sklandanti šiukšlė yra panaudota viršutinė raketos pakopa, paleista per vieną pirmųjų Kinijos skrydžių į Mėnulį 2014 m. Tačiau Kinijos pareigūnai nesutinka, teigdami, kad jų raketos viršutinė pakopa sudegė Žemės atmosferoje prieš metus. Prieš tai buvo manoma, kad raketa priklauso „SpaceX“.

 

Nors tai pirmas kosminio šlamšto gabalas, netyčia susidūręs su Mėnuliu, žmogaus sukurtas palydovas sudužo ten ne pirmą kartą. 2009 m. NASA Mėnulio kraterio stebėjimo ir jutimo palydovas buvo tyčia paleistas į Mėnulio pietinį ašigalį 9000 km/h greičiu, išlaisvindamas medžiagas, kurios leido mokslininkams aptikti cheminius vandens ledo požymius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(1)
(34)

Komentarai ()