Kartu su NASA misija skrydžiui aplink Mėnulį išsiųsti galite ir savo vardą - štai kaip „gauti įlaipinimo bilietą“  ()

Nežinau, ar per gyvenimą turėsiu galimybę fiziškai pabūvoti kosmose, tačiau virtualiai – tikrai taip. Ir tam įgyvendinti man užteko vos kelių paspaudimų NASA internetinėje svetainėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA kviečia žmones įrašyti savo vardą į USB laikmeną, kurią su savimi į kosmosą skraidins „Orion“ kapsulė be įgulos. Orlaivis atliks pirmąją „Artemis“ misiją, kurios metu apskries aplink Mėnulį ir grįš į Žemę.

Taip patekti į orlaivį yra paprasta ir nemokama, tereikia spustelėti mygtuką „gauti įlaipinimo bilietą“ (Get boarding pass) NASA puslapyje ir įrašyti savo vardą, pavardę bei susigalvotą pin kodą.

Įrašę šiuos duomenis papildomai gausite ir simbolinį NASA erdvėlaivio įlaipinimo bilietą, kurį galėsite atsispausdinti.

Sugrįžimas į Mėnulį

„Artemis I“ bus pirmoji iš daugelio vis sudėtingesnių misijų, kuriomis siekiama sukurti ilgalaikį žmonių buvimą Mėnulyje. Šios misijos metu NASA galinga raketa „Space Launch System“ (SLS) paleis erdvėlaivį „Orion“ be žmonių skrydžiui aplink Mėnulį.

Planuojama, kad „Artemis 1“ skraidinsiantis „SLS-Orion“ kompleksas kovo 17 d. išvažiuos į NASA Kenedžio kosmoso centre (KSC) Floridoje esančią paleidimo aikštelę, kur bus surengta generalinė repeticija.

NASA pareigūnai teigė, kad SLS raketa ir „Orion“ erdvėlaivis aikštelėje praleis maždaug mėnesį, o generalinė repeticija greičiausiai vyks maždaug dvi savaites. Tada raketa ir kapsulė bus nugabentos atgal į didžiulį KSC transporto priemonių surinkimo pastatą tolesniems bandymams ir analizei.

 

Šiuo metu planuojama, kad „Artemis 1“ paleidimas įvyks ne anksčiau kaip kovo 20 d. Pats skrydis turėtų trukti tris savaites.

Per „Artemis 1“ misiją taip pat bus siekiama keleto tikslų: pademonstruoti „Orion“ gebėjimą nuskrieti iki Mėnulio ir sugrįžti, taip pat veikti atvirame kosmose, kur „daug šalčiau negu žemojoje orbitoje aplink Žemę“, ir erdvėlaivį sėkmingai susigrąžinti, aiškino programos vadovas.

 

Per šį skrydį taip pat planuojama tirti Žemę supančias radiacijos juostas ir nufotografuoti kapsulę iš išorės, kad fone matytųsi Mėnulis.

15min primena, kad pirmasis skrydis su astronautais – „Artemis 2“ – planuojamas 2024 m.

Tuo tarpu „Artemis 3“ turėtų tapti pirmąja misija nuo 1972 m., kurios metu Mėnulio paviršiuje išsilaipintų žmonės. Tiesa, šios misijos data jau buvo nukelta kelis kartus. Dabar tikimasi, kad „Artemis 3 “ įvyks 2025 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: