Mokslininkai ištyrė, kokį poveikį keliautojai daro Antarktidai: pagrindinis kaltininkas – „juodoji anglis“  ()

Kiekvieną vasarą traukiantis Antarktidą supančiam jūros ledui dešimtys tūkstančių turistų ir mokslininkų plūsta į žemyną valtimis ir lėktuvais. Nuošali vieta tampa vis labiau pasiekiama – 2019–2020 m. sezoną lankytinų vietų skaičius pasiekė 74 000, o didžioji dauguma keliauja laivais. Mokslinė veikla žemyne ​​taip pat reikšminga – daugiau nei 70 tyrimų stočių dirba tūkstančiai tyrėjų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši veikla, kuri, kaip prognozuojama, ateityje didės, palieka pėdsaką su ilgalaikėmis pasekmėmis. Siekdami tyrinėti arba stebėtis viena iš paskutinių (beveik) netrikdomų vietų žemėje, žmonės daro vis didesnį poveikį, kurį galima išmatuoti ir kiekybiškai įvertinti.

Pagal taisykles, turistai ir mokslininkai privalo nepalikti po savęs atliekų. Šiukšlės ir kitos atliekos išplukdomos arba išskraidinamos iš žemyno, tačiau kai kurias iš jų pašalinti nėra taip lengva. Visa veikla Antarktidoje – ar tai būtų grąžtai ledui kasti, ar transporto priemonės – naudoja kurą. Deginant kurą išsiskiria mikroskopinės „juodosios anglies“ dalelės.

Kitur pasaulyje didžiulius kiekius juodosios anglies išskiria miškų gaisrai ir žmogaus veikla. Ji nukeliauja didelius atstumus – 2019-2020 metais Australijoje kilusių krūmynų gaisrų dūmai apkeliavo visą pasaulį. Tačiau Antarktidoje, kurią nuo likusio pasaulio izoliuoja stiprus aplinkinių vėjų „barjeras“, juodosios anglies šaltiniai paprastai yra labiau vietiniai.

Nauji moksliniai tyrimai atskleidė juodosios anglies kiekį sniege netoli žmonių lankomų ar gyvenamų vietovių. Mokslininkai pirmą kartą surinko mėginius iš 28 vietų 2000 km ilgio ruože, kuris daugiausiai lankomas turistų.

Mokslininkai ištyrė, kaip žmonių išskiriami teršalai veikia Antarktidos sniego savybes netoli intensyvaus eismo zonų. Mėginiai buvo praleidžiami per filtrus ir analizuojami siekiant nustatyti kietųjų dalelių kiekį ir tipą.

Visuose mėginiuose, kurie paimti netoli nuo žmonių veiklos zonų, juodosios anglies lygis gerokai viršijo tipišką Antarktidoje aptinkamą lygį, o tai yra aiškus žmonių išmetamų teršalų požymis. Padidėjęs juodosios anglies kiekis turės įtakos tam, kaip sniegas sugeria šviesą, o tai vadinama albedu. Sniegas su žemesniu albedu ištirps greičiau, todėl juodosios anglies kiekis surinktuose sniego mėginiuose gali būti naudojamas nustatant ar sniego tirpimo greitis galėjo padidėti dėl žmogaus veiklos.

 

Paveiktose teritorijose dėl žmonių veiklos išskiriama juodoji anglis lemia tai, kad kiekvieną vasarą gali nutirpti iki 23 mm paviršinio sniego.

Vertinant tik turistų padarytą žalą mokslininkai ištyrė, kad kiekvienas lankytojas nuo 2016 iki 2020 metų, daugiausia dėl laivų sukeltos taršos, ištirpdė apie 83 tonas sniego.

Mokslinė veikla taip pat daro didžiulę žalą – iš tikrųjų mokslinių tyrimų stotys prisideda prie didesnio sniego tirpimo greičio tenkančio vienam gyventojui, kadangi naudojama daug degalų sudeginanti įranga ir transporto priemonės, o kartais tai tęsiasi ištisus metus.

Šis tyrimas patvirtina panašius tyrimus atliktus kitose vietose, susijusius su juodosios anglies vaidmeniu spartinant ledo ir sniego tirpimą. Pavyzdžiui, buvo nustatyta, kad gaisrai Amazonės atogrąžų miškuose padidino Andų ledynų tirpimo greitį. Antarktidoje juodosios anglies šalia gyvenviečių dokumentai papildo kitus mikroskopinės taršos tyrimus, pavyzdžiui, mikroplastiko taršą jūros lede ir pingvinuose. Šie atradimai rodo, kad žmogaus poveikis gali būti labiau paplitęs ir klastingesnis, nei atrodo.

 

Didėjant žmonių veiklai Antarktidoje didės ir jį lydintys padariniai. Šios realios ir galimos žalos tyrimai suteikia svarbios informacijos apie tai, kaip geriausia ją sumažinti arba apskritai jos išvengti. Siekdami sumažinti žalą laukinei gamtai ir aplinkai, turime užtikrinti, kad ir moksliniai tyrimai, ir turizmas būtų kruopščiai valdomi.

Parengta pagal theconversation.com inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()