Tarsi karo būtų maža: pasaulio miestai ir fabrikai vėl stoja, prasidėjo nauja koronaviruso atmaina, užkrečiamumas muša rekordus visame pasaulyje  ()

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, nors šiuo metu visi susitelkę į karą Ukrainoje, koronaviruso taip pat nevertėtų pamiršti. Juo labiau, kad pradėta fiksuoti nauja šio viruso atmaina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Reikia neužsimiršti, kad galime susilaukti naujų nemalonių siurprizų tebesitenčioje ir visus išvarginusioje kovoje su koronavirusu. Ir deja, jau turime naują atmainą, kurios užkrečiamumas muša rekordus visame pasaulyje, tad perteklinis atsipalaidavimas gali kainuoti“, – socialiniame tinkle paskelbė R. Lingienė.

COVID-19 atvejų, pasak R. Lingienės, daugėja kone visoje Europoje, Kinijos „nulinis sergamumas“ bliūkšta, miestai ir fabrikai stoja, o vis daugiau naujų atvejų medikai sieja su šviežiausia „slaptąja“ omikron atmaina.

„Jungtinėje Karalystėje sergamumas masiškai padaugėjo pastarosiomis savaitėmis, o Vokietijoje ir toliau fiksuojamas rekordinis kasdienis užsikrėtimų skaičius – apie 250 000 naujų atvejų per dieną. Prancūzijoje, Šveicarijoje, Italijoje ir Nyderlanduose COVID-19 skaičius vėl pradeda augti. Deja, Lietuvoje irgi“, – feisbuke rašė NVSC Vilniaus departamento direktorė.

Drastiškas priemonių sušvelninimas kai kuriose šalyse ir naujo omikron atmainos potipio, žinomo kaip BA.2, plitimas, kuriam jau priklijuota „Stealth“ etiketė, yra vienos esminių priežasčių, lemiančios spartų jo plitimą.

Kaip rašo R. Lingienė, visuomenės sveikatos pareigūnai ir mokslininkai atidžiai stebi BA.2, kuris jau gavo „stealth“ varianto etiketę dėl turimų genetinių mutacijų, dėl kurių gali būti sunku atskirti jį nuo delta varianto naudojant PGR testus, palyginti su originaliu omikrono variantu BA.1.

 

Tad šis potipis – naujausia jo atmaina, atsiradusi nuo pandemijos pradžios Kinijoje 2019 m. pabaigoje.

„Tik priminsiu, kad omikron – iki šiol labiausiai užkrečiama padermė (aplenkusi delta variantą), kuris dar pats išstūmė alfa variantą, net būdamas ne pirmine viruso atmaina.

Danų mokslininkai mano, kad BA.2 potipis yra net 1,5 karto labiau užkrečiamas nei „originalusis“ omikron ir jau jį lenkia. BA.2 potipiui jau dabar tenka atsakomybė už daugiau nei pusę naujų atvejų Vokietijoje, Jungtinėse valstijose jis dar praeitą savaitę sudarė apie 11 proc. atvejų, o šią – jau daugiau nei 30 proc. Tendencija, deja, bet nekokia. Tai palies ir mus“, – rašė R. Lingienė.

 

Manoma, kad BA.2 yra labiau užkrečiamas nei BA.1. Danijos mokslininkai mano, kad netrukus sulauksime naujų infekcijos bangų, o Amerikoje skaičiuojama, kad jo užkrečiamumas gali būti net 60 proc. didesnis nei BA.1.

Visgi, yra ir gerų žinių. Nors BA.2 potipis yra užkrečiamesnis už kitus variantus, tačiau, bent kol kas, nekelia didesnio pavojaus, be to, koronavirusų sezonas juda link pabaigos, mat pavasarį ir vasarą sergamumas visada sumažėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(5)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: