Sensacingas atradimas – žmogaus kraujyje pirmą kartą rastas mikroplastikas: ar jis kelia pavojų? (Video)  (6)

Turime ištirti galimą pavojų sveikatai dėl plačiai paplitusio mikroplastiko užteršimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis naujausiu žurnale „Environmental International“ paskelbtu tyrimu, pirmą kartą pasaulyje mokslininkai žmogaus kraujyje aptiko mikroplastiko – mažų dalelių rasta beveik 80 procentų tirtų žmonių.

Šios mažos dalelės gali laisvai judėti visame kūne ir įstrigti organuose, o tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Dabar mokslininkai stebi, kad suprastų visą trumpalaikį ir ilgalaikį poveikį žmonių sveikatai.

Mikroplastiko yra visur Žemėje

Laboratorinių eksperimentų metu mikroplastikai pažeidė žmogaus ląsteles, ir gerai žinoma, kad į organizmą patenkančios oro taršos dalelės kasmet yra susijusios su milijonais mirčių. Nemažai plastiko atliekų pasklinda pasaulinėje aplinkoje, mikroplastiko gausu visame pasaulyje – nuo aukščiausio kalno iki gilių Ramiojo vandenyno gelmių.

Maiste ir vandenyje gali būti smulkių dalelių, o net oras, kuriuo kvėpuojame, gali pernešti mikroplastiką į mūsų organizmą – kūdikių ir suaugusiųjų išmatose buvo rasta sintetinės medžiagos dalelių.

Tyrėjai ištyrė 22 anoniminių, sveikų ir suaugusių donorų kraujo mėginius, o 17 jų kūne buvo rasta plastiko dalelių. Pusėje paimtų mėginių rasta PET plastiko, iš kurio paprastai gaminami gėrimų buteliai. Dar trečdalyje dalyvių kūnų buvo polistirolo, kuris naudojamas maisto ir kitų medžiagų pakavimui.

 

Ketvirtadalyje kraujo mėginių buvo rasta polietileno, kuris yra pagrindinė plastikinių maišelių medžiaga.

Neseniai atliktas tyrimas panaudojo esamus metodus naujais būdais tirti net 0,0007 milimetro daleles, o kai kuriuose kraujo mėginiuose rasta  daugiau nei dviejų rūšių plastiko. Žinoma, šie rezultatai gali būti netikslūs, jei buvo naudojamos plastikinės bandymo medžiagos, todėl mokslininkai naudojo švirkštų adatas kartu su stikliniais vamzdeliais, kad pašalintų užteršimo galimybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(3)
(4)

Komentarai (6)