Naujas įtampos židinys – Kinija su Okeanijos valstybe kuria „gynybos“ aljansą: teigia, kad neįsileis Kinijos armijos bazės (Video)  ()

Kinija Pietų Kinijos jūroje įsteigė 20 karinių pajėgų punktų, nors ir pasakė Jungtinėms Valstijoms, kad regiono nemilitarizuos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-01 Naujas įtampos židinys – Kinija su Okeanijos valstybe kuria „gynybos“ aljansą: teigia, kad neįsileis Kinijos armijos bazės (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saliamono Salos pareiškė, kad neįsileis Kinijos karinės bazės Ramiojo vandenyno salų šalyje, nepaisant to, kad jos planuoja pasirašyti saugumo paktą su Pekinu.

Praėjus dienai po to, kai abiejų šalių pareigūnai parafavo susitarimo dėl saugumo projektą, Saliamono Salų ministro pirmininko Manasseho Sogavare'o biuras penktadienį pareiškė, kad susitarimu Kinija nekviečiama steigti karinės bazės. Ministrai susitarimo dar nepasirašė.

„Vyriausybė suvokia karinės bazės priėmimo pasekmes saugumui“, – sakoma pareiškime.

Sogavare nepaskelbė saugumo susitarimo su Kinija detalių, kilus susirūpinimui dėl nutekėjusio projekto, pagal kurį salose leidžiama Kinijos karinio jūrų laivyno laivams pasipildyti atsargomis.

 

Mikronezijos Federacinių Valstijų lyderis ketvirtadienį paragino Saliamono Salas nepasirašyti saugumo pakto, sakydamas, kad jam kyla „rimtų saugumo problemų“ ir baiminasi, kad Ramusis vandenynas gali įsipainioti į karą tarp Kinijos ir JAV.

Naujoji Zelandija taip pat perspėjo dėl pakto, kuris, anot jos, gali sutrikdyti ilgalaikį regioninį bendradarbiavimą saugumo srityje. Australijos gynybos ministras Peteris Duttonas penktadienį pareiškė, kad gerbia Sogavarės požiūrį, bet paragino būti atsargiems.

 

Kinijos karinė bazė Saliamono Salose paskatintų Australiją gerokai padidinti savo karinių pajėgų dislokavimą regione, nes salos yra labai arti Australijos, sakė Duttonas.

2021 m. lapkričio 24–27 d. Saliamono Salose vyko demonstracijos ir žiaurių riaušių serija.

Tai prasidėjo kaip taikus protestas prieš vyriausybės sprendimą pripažinti Kinijos Liaudies Respubliką vietoj Taivano. Protestuotojai mėgino šturmuoti parlamentą, kad nušalintų ministrą pirmininką Sogavarę. Įmonės, daugiausia Honiaros kinų kvartale, buvo sudegintos ir apiplėštos. Buvo padegtas policijos komisariatas.

 

Vyriausybė į tai atsakė iškviesdama policiją, kuri prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas. Jie taip pat paprašė Australijos vyriausybės paramos. Dėl to Australija dislokavo Australijos federalines policijos ir gynybos pajėgas. Papua Naujoji Gvinėja ir Fidžis išsiuntė taikdarius, o Naujoji Zelandija dislokavo policiją ir karius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()