Kinija kaltinama įsibrovus į dar vienos kaimynės teritoriją – tai jau ne pirmasis toks atvejis šioje valstybėje (Foto, Video)  (4)

Vyriausybės ataskaitoje, nutekintoje BBC, Kinija kaltinama įsiveržus į savo kaimyninės šalies teritoriją išilgai abiejų šalių sienos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pirmas kartas, kai Nepalas oficialiai pareiškia apie Kinijos kišimąsi į jo teritoriją, nors tokių bandymų jau būta. Ataskaita buvo užsakyta praėjusį rugsėjį, kai buvo pareikšti teiginiai, kad Kinija įsiveržė į Humlos rajoną, esantį tolimuose Nepalo vakaruose.

Kinijos ambasada Katmandu neigia, kad buvo koks nors kišimasis. Nepalo vyriausybė dar neatsakė į BBC klausimus.

Kodėl ataskaita viešai dar nepaskelbta, neaišku. Tačiau Nepalo vyriausybė pastaraisiais metais pagerino ryšius su Kinija, siekdama atsverti savo ilgalaikius santykius su Indija, jos milžiniška kaimyne pietuose.

Tikėtina, kad ataskaitos išvados darytų spaudimą šiems augantiems ryšiams su Pekinu.

Nepalo ir Kinijos siena driekiasi beveik 1400 km palei Himalajų kalnus. Tarp dviejų šalių ji buvo demarkuota septintojo dešimtmečio pradžioje pasirašius kelias sutartis.

 

Didžioji jos dalis eina atokiose, sunkiai pasiekiamose vietovėse. Sausumoje ribą žymi stulpų grandinė, išdėstyta vienas nuo kito kas kelis kilometrus. Dėl to kartais sunku tiksliai žinoti, kur yra siena.

Po pranešimų apie galimą Kinijos įsiveržimą, Nepalo vyriausybė nusprendė nusiųsti į Humlą darbo grupę, sudarytą iš policijos ir vyriausybės atstovų. Kai kurie teigė, kad Kinija pastatė daugybę pastatų Nepalo sienos pusėje.

Savo ataskaitoje, perduotoje BBC, grupė nustatė, kad Kinijos saugumo pajėgų vykdoma sekimo veikla apribojo religinę veiklą Nepalo sienos pusės vietoje, vadinamoje Lalungjong.

 

Ši vietovė tradiciškai traukia piligrimus, nes yra netoli Kailašo kalno, esančio tiesiai už Kinijos sienos, kuris yra šventa ir induistų, ir budistų vieta.

Ataskaitoje taip pat padaryta išvada, kad Kinija ribojo Nepalo ūkininkų gyvulių ganymą.

Toje pačioje vietovėje buvo nustatyta, kad Kinija stato tvorą aplink pasienio stulpą ir bandė tiesti kanalą bei kelią Nepalo pusėje.

Tačiau darbo grupė nustatė, kad nors Kinijos pastatai, iš pradžių manyta, kad buvo pastatyti Nepale, iš tikrųjų buvo pastatyti Kinijos sienos pusėje.

Ataskaitoje rekomenduojama, kad Nepalo saugumo pajėgos būtų dislokuotos rajone, kad būtų užtikrintas saugumas. Ji taip pat pasiūlė Nepalui ir Kinijai vėl suaktyvinti neveikiantį mechanizmą, sukurtą tokioms sienų problemoms spręsti.

 

Kinijos sienos pusėje yra Tibetas, iš kurio daugelis žmonių pabėgo, kad išvengtų Pekino represijų. Nepale gyvena apie 20 000 Tibeto pabėgėlių.

Pastaraisiais metais Kinija bandė nutraukti šį pabėgimo kelią. Per pastaruosius dvejus metus buvo gauta pranešimų apie Kinijos įsiveržimą į Nepalą, dėl kurio retkarčiais kildavo protestai Nepalo sostinėje Katmandu. Paskutinė demonstracija įvyko praėjusį mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai (4)