Įspūdingiausi pasaulyje rasti lobiai atima žadą: aukso lydiniai ir IV amžiaus neįkainojami daiktai (Video)  ()

Pasaulyje vis dar randama įspūdingų lobių. Bėgant metams, technologijos tobulėja, todėl savo turtų nebeišsaugo net vandenynų gelmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tinklalapis thesun.co.uk išskyrė keletą pačių įspūdingiausių rastų lobių.

„San Jose“

2015 m. Karibų jūroje buvo aptiktos sudužusio laivo „San Jose“ nuolaužos, įskaitant galybę aukso monetų, kurių vertė siekia 20 mlrd. eurų, skelbia „The Sun“. Įdomu tai, kad informacija apie lobį buvo paviešinta tik po trejų metų – 2018-aisiais.

Remiantis „Nine News“ duomenimis, iškelti dublonai yra kol kas vertingiausias radinys, kalbant apie vandenynų lobius, todėl „San Jose“ liekanos netgi buvo pavadintos sudužusių laivų šventuoju graliu.

„San Jose“ plaukė iš Panamos į Kolumbiją vykstant Ispanijos įpėdinystės karui ir 1708 m. birželio 8 d. nuskendo pralaimėjęs kovą su britų laivais. Kadangi britai nespėjo pasigviešti lobio prieš laivui atsiduriant jūros dugne, aukso monetos pradingo daugiau nei 300 metų, kol jas galiausiai surado autonominis povandeninis aparatas „Remus 6000“.

Projektas „Juodoji gulbė“

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6214

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

„Juodosios gulbės“ pavadinimas buvo suteiktas 2007 m. atliktai operacijai, kurios metu buvo iškelta aukso lydinių, vertų daugiau nei 450 mln. eurų. Tada tai buvo vertingiausias visų laikų lobis.

Ispanijos vyriausybė pareiškė, kad aukso lydinius gabeno Ispanijos laivas „Nuestra Señora de las Mercedes“, kurį 1804 m. nuskandino britų karinis jūrų laivynas. Tiesa, nei tikrasis laivo pavadinimas, nei jo liekanų buvimo vieta taip ir nebuvo atskleista.

Stafordšyro turtai

2009 m. Terry Herbertas pasiėmė metalo ieškiklį ir nusprendė pasivaikščioti po neseniai išartą lauką netoli Stafordšyro grafystės miestelio Hamervičo. Kas galėjo pagalvoti, kad jis ras didžiausią visų laikų anglosaksų lobį.

 

Kaip rašė portalas „Mental Floss“, radinyje buvo keletas religinių artefaktų ir galybė puošybos daiktų. Teigiama, kad lobis, kurio vertė siekia 3,7 mln. eurų, pakeitė istorikų požiūrį į anglosaksų laikotarpį.

Panagiurištės lobis

Panagiurištės lobį 1949 m. atkasė broliai Pavelas, Petko ir Michailas Keikovai, kai dirbdami plytelių gamykloje kasė molį.

Paaiškėjo, kad tai, ką jie iš pradžių palaikė keistu švilpiku, iš tikrųjų buvo apeiginis geriamasis ragas, pagamintas iš aukso. IV a. prieš Kristų datuojamas geriamasis ragas yra neįkainojamas.

„Titanikas“

„Titaniku“ plaukė daugiau nei 1 500 keleivių ir įgulos narių. Šis milžiniškas laineris nuskendo 1902 m. pirmosios kelionės metu, Šiaurės Atlante susidūręs su ledkalniu.

 

Be didžiulio žmonių skaičiaus, „Titanike“ buvo nemažai vertingų artefaktų, įskaitant auksą, deimantus, sidabrą ir kt., tačiau tiksli krovinio vertė nėra žinoma. Didžioji dalis minėtųjų brangenybių buvo atrasta tik 1985 m.

Linkolnšyro lobis

2017 m. du Linkolnšyro gyventojai, susidomėję metalo ieškikliais, rado daugybę IV a. pradžios romėniškų monetų.

Monetos buvo supiltos į keraminį puodą, kuris buvo užkastas didelės apvalainos duobės, išklotos skaldytu kalkakmeniu, viduryje. Atlikę papildomų kasinėjimų, specialistai priėjo prie išvados, kad monetos nebuvo paslėptos kaip lobis, bet greičiau užkastos kaip auka apeigų ar apžadų metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()