Smegenyse aptiktas unikalus reiškinys: išgirdę šiuos garsus žmonės patyrė ekstazę, prilygusią marihuanos ar amfetamino poveikiui  ()

Binauraliniai ritmai yra audioiliuzija, kurią žmogaus smegenys suvokia kuomet per abi ausis pasiunčiami du skirtingo dažnio signalai. Ankstesniais tyrimais buvo nustatyta, kad binauraliniai ritmai smegenims sukelia psichoaktyvų poveikį – kai kurios sveikatos priežiūrios ir reabilitacijos įstaigos tokią terapiją naudoja nerimo, streso ir kitų sutrikimų gydymui, nervų ir psichikos sistemos gerinimui. Tačiau dabar aiškėja, kad šis fenomenas gali sukelti panašų poveikį, kokį sukelia įprasti narkotikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra binauraliniai ritmai ir kaip jie veikia?

Šis žmogaus sąmonės fenomenas – binauraliniai ritmai (arba dūžiai) – buvo atrasti dar 1841 metais Prūsijos fiziko ir meteorologo Jeinricho Wilhelmo Dove'o. Mokslinėje literatūroje binauralinių ritmų sukeliamas efektas žmogaus smegenims pirmą kartą aprašytas 1973 metais.

Į ausis patekus dviem gryniems minimaliai skirtingo dažnio tonams, žmogaus smegenys sukuria audioiliuziją – trečiąjį dažnį. Pavyzdžiui, jei į vieną ausį paduodmas 440 Hz dažnis, o į kitą – 444, smegenyse bus sukurta 4 Hz iliuzija. Arba 405 ir 415 Hz junginys sudarys 10 Hz binauraulinį ritmą. Trečiasis tonas, manoma, sukelia tam tikrą poveikį smegenims ir organizmui, pavyzdžiui, atsipalaidavimą arba priešingai – dėmesingumą, priklausomai nuo pirminių dviejų parinktų dažnių.

Tačiau naujausi tyrimai rodo ir dar vieną binauraulinių ritmų poveikio pusę – jų poveikis smegenims gali būti panašus į kai kurių įprastų narkotikų.

Binauralinių ritmų dažniai

Įprastai naudojami penki žmogaus smegenis veikiantys binauralinių ritmų dažniai: delta, theta, alpha, beta, gamma.

Delta: 1-4 Hz dažnis siejamas su giliu miegu, skausmo malšinimu, meditacija.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6201

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Tetha: 4-8 Hz dažnis siejamas su meditacija, giliu atsipalaidavimu.

Alpha: 8-14 Hz dažnis siejamas streso mažinimu, atsipalaidavimu, pozityvumu, darbingumu.

Beta: 14-30 Hz dažnis siejamas su dėmesingumu, analitiniu mąstymu, problemų sprendimu, energingumu.

Gamma: 30-100 Hz dažnis siejamas su padidėjusiais kognityviniais gebėjimais, dėmesiu detalėms, atminties gerinimu, kūrybingumu.

Tyrimas: naudojo vietoje įprastų narkotinių medžiagų

Naujausiame tyrime tarptautinė mokslininkų komanda skyrė dėmesį binauralinių ritmų, kaip pakaitalo psihoaktyvios narkotinėms medžiagoms, kurios veikia žmogaus nervų sistemą, keičia nuotaiką, suvokimą, elgesį.

Tyrime, publikuotame moksliname žurnale „Drug and Alcohol Review“ aprašoma, kaip ir kodėl žmonės naudoja binauralinius ritmus. Tyrimo metu surinkti duomenys iš 22 pasaulio šalių, apklausoje dalyvavo 30 tūkst. žmonių.

Apklausos, kurios metu buvo galima pažymėti daugiau nei vienas atsakymą, dalyviai teigė, kad binauralinius rimtmus naudojo atsipalaidavimui arba kaip pagalbinę priemonę lengviau užmigti (72 proc.). Nuotaikai pakeisti šį metodą naudojo 35 proc. apklaustųjų, tuo tarpu 12 proc. apklaustųjų binauralinius ritmus pasitelkė siekdami patirti panašų efektą, kokį jiems sukelia mąstymą, pojūčius ir elgesį viekiantys narkotikai – psichodelikai.

 

Tyrimo vadovė dr. Monica Barratt iš MRIT universiteto Melburne, Australijoje, teigė, kad poreikis patirti binauralinių ritmų poveikį dažniau buvo pažymėtas tų apklausos dalyvių, kurie jau yra vartoję psichodelinius preparatus.

„Panašiai, kaip vartojamų (geriamų, rūkomų, uostomų ar intraveninių) narkotikų, kai kuriems binauraliniai ritmai buvo reikalingi pasiekti ekstazę ar apsvaigimą. Narkotikų poveikį primenantis efektas tėra tik siaura šio garsinio fenomeno dalis. Daug žmonių šį metodą naudoja kaip pagalbinę priemonę miego terapijai ar skausmo malšinimui“, – teigė M. Barratt.

Įdomu ir tai, kad kai kurie viešai prieinami garso takeliai, skirti binauralinio ritmo terapijai yra pavadinti be užuolankų – nuo meditacijos ar susikaupimo iki marihuanos ar MDMA (amfetamino).

Be to, tyrimo metu paaiškėjo, kad binauraliniais ritmais dažniau naudojosi jaunesni apklausos dalyviai, kurie neseniai naudojo narkotines medžiagas.

 

Dauguma iš apklausos dalyvių nurodė, kad binauralinio ritmo patyrimo metu siekė rasti artimesnį ryšį su savimi arba pasiekti aukštesnę dvasinę būseną. 5 proc. aplausktųjų (iš 22 pasaulio šalių) pripažino, kad binauralinių ritmų terapija naudojosi norėdami pasiekti pakitusią sąmonės būseną, kokią pavyktų patirti vartojant draudžiamus preparatus arba vaistus.

Tuo tarpu vien tik Jungtinėse Valstijose binauralinių ritmų potyrius, kaip narkotikų pakaitalą, bandė naudoti 16 proc. apklaustųjų. Meksikoje – 14 proc., Brazilijoje – 11,5 proc.

Binauralinių ritmų apklaustieji klausėsi naudodamiesi viešai prieinamose platformose – YouTube, Vimeo, taip pat Spotify ir kt.

Pastebėtas išaugęs populiarumas

Pasak M. Barratt, nors binauralinių ritmų terapija žinoma jau daugiau nei dešimtmetį, jų populiarumas ėmė didėti pastaraisiais metais.

„Tai labai naujas dalykas, todėl dar neturime daug žinių apie binauralinių ritmų naudojimą kaip skaitmeninių narkotikų. Tačiau šis tyrimas rodo, kad jie jau naudojami daugelyje šalių“, – tikino M. Barratt.

Kaip teigė mokslininkė, binauralinių ritmų fenomenas gali pakeisti net ir bendrinį narkotikų apibrėžimą.

 

„Mes matome skaitmeninių patirčių aprašymus kaip ir narkotikų. Galbūt narkotikas nebūtinai turi būti tiesiogine prasme vartojamas, o siejamas su tuo, kaip jis veikia smegenų aktyvumą“, – aiškino mokslininkė.

Nepaisant to, kad binauraliniais ritmais naudojosi jaunesni žmonės, M. Barratt teigė, kad tai nebūtinai gali paskatinti pradėti vartoti įprastus narkotikus ar kitus psichiką veikiančius medicininius preparatus

„Apklausos metu paaiškėjo, kad dauguma žmonių, naudojusių binauralinius ritmus, jau vartojo tam tikrus preparatus. Tačiau reikalingi platesni tyrimai, kurie padėtų išsiaiškinti galimus šalutinius šio efekto poveikius“, – tikino M. Barratt.

Vis dėlto, nepaisant atrastos binauralinių ritmų sąsajos su įprastų narkotikų poveikiu, ši audioiliuzijos terapija gali būti naudojama kaip pagalbinė priemonė įprastam gydymui

Šaltiniai:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dar.13464

https://link.springer.com/article/10.1007/s00426-018-1066-8

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejp.1615

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7082494/

https://csuglobal.edu/blog/increasing-cognitive-function-with-binaural-beats

https://theconversation.com/what-are-binaural-beats-and-do-they-affect-our-brain-180235

https://scitechdaily.com/binaural-beats-audio-files-are-being-used-as-digital-drugs/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4727697/

https://link.springer.com/article/10.1007/s00426-018-1066-8

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Šarūnas Meškys
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()