[Žinios trumpai] To dar niekada nebuvo – iš kosmoso krentančią raketą „pagavo“ sraigtasparnis: tačiau viskas klojosi ne taip kaip planuota (Video)  ()

„Rocket Lab“ sėkmingo bandymo metu orlaivis užkabino raketos dalį ore, prieš nuleidžiant ją į Ramiojo vandenyno pietinę dalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmoso įmonei „Rocket Lab“ per bandymą, kurį jos vadovas apibūdino kaip „kažką panašaus į viršgarsinį baletą“, sraigtasparniu ir kabliu pavyko sugauti krentančią raketą.

Bandymas buvo dalis „Rocket Lab“ bandymų rasti santykinai pigius būdus, kaip atgauti ir vėl panaudoti panaudotas raketos dalis kelioms misijoms į kosmosą.

Po to, kai 10:50 val. vietos laiku (1:50 Lietuvos laiku) Naujojoje Zelandijoje į orbitą buvo iškelti 34 palydovai, Kalifornijoje įsikūrusios bendrovės keturių aukštų „Electron“ raketos stiprintuvas (booster) nukrito per Žemės atmosferą ir išskleidė daugybę parašiutų, kad sulėtintų greitį.

Dideliame aukštyje virš Ramiojo vandenyno pietinės dalies, prie pat Naujosios Zelandijos pakrantės, sraigtasparnis, su prikabintu ilgu vertikaliu trosu iš apačios, buvo nukreiptas dviejų pilotų virš stiprintuvo, tada jo kabelis pakibo po parašiutu, besileidžiančiu maždaug 35 km/h greičiu. Sraigtasparnio kabelis buvo pritvirtintas prie stiprintuvo gaudytuvo.

Tačiau, sraigtasparnio pilotai buvo priversti paleisti raketą nuo kabelio ir numesti ją į Ramųjį vandenyną, pastebėję „kitokias apkrovos charakteristikas“, nei buvo patirta per ankstesnius gaudymo bandymus, vėliau sakė „Rocket Lab“ atstovas.

 

Peteris Beckas, „Rocket Lab“ įkūrėjas ir vykdomasis direktorius, sakė: „Raketos parsivežimas iš kosmoso ir gaudymas sraigtasparniu yra kažkas panašaus į viršgarsinį baletą. Turi būti suderinta daugybė veiksnių, o daugelis sistemų turi veikti nepriekaištingai, todėl aš nepaprastai didžiuojuosi mūsų atkūrimo komandos ir visų mūsų inžinierių, kurie atliko šią misiją ir mūsų pirmąjį laimikį, pastangomis“.

 

 

Raketos pakopa kontroliuojamai leidosi žemyn, kol švelniai pliuštelėjo į vandenyną. Tada ji buvo pakrauta į surinkimo laivą.

Bus įvertinta jos būklė ir priimtas sprendimas, ar ją atnaujinti kitam skrydžiui. Pakartotinis raketų pakopų naudojimas žymiai sumažina orbitos pasiekimo išlaidas.

Komanda taip pat peržiūrės duomenis, kad suprastų, kas atsitiko, ir nuspręstų, ar reikia pakeitimų prieš kitą bandymą sraigtasparniu. Kitas „Electron“ paleidimas planuojamas vėliau šį mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()