[Žinios trumpai] Šiaurės Korėjoje „didžiuliai neramumai“: Kim Jong-unas mobilizavo kariuomenę, ieško kaltųjų  ()

Šiaurės Korėjoje įsiplieskė COVID pandemija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau nei milijonas Šiaurės Korėjos gyventojų susirgo Pchenjano valdžios vadinamu „karščiavimu“, o 50 žmonių mirė, rodo naujausia valstybės transliuota ataskaita, teigia naujienų agentūra KNCA. Kim Jong-unas sutelkė kariuomenę platinti vaistus, kritikuodamas sveikatos pareigūnų atsaką į pandemiją, o šalyje buvo pradėta visuomenės informavimo kampanija, praneša AFP ir REUTERS.

Nesant vakcinų ir elementarios sveikatos sistemos,  gyventojai griebiasi natūralių vaistų ir antibiotikų, rašo REUTERS. Šiaurės Korėjos lyderis sekmadienį, kai KNCA paskelbė apie dar 392 920 „karščiavimo“ ir dar aštuonių mirčių atvejus, pareiškė, kad gydymas nepasiekia tų, kuriems reikia pagalbos, todėl įsakė kariuomenei paskirstyti turimas atsargas sostinėje.

Remiantis KNCA paskelbtu bendru balansu, registruota 1 213 550 „karščiavimo“ susirgimų ir 50 mirčių – ataskaitos buvo pateiktos faktiškai neišskiriant COVID atvejų. Valdžia dėl didelės mirčių dalies kaltino „informacijos ir supratimo apie „Omicron“ atmainos veikimo ir teisingų gydymo metodų trūkumą“.

Pirmadienį duodamas interviu visuomeninei televizijai visuomenės sveikatos viceministras Kim Hyong Hun sakė, kad šalis pereina nuo karantino prie gydymo sistemos, kad būtų galima valdyti šimtus tūkstančių kasdien pranešamų karščiavimo atvejų. Visuomeninė televizija transliavo filmuotą medžiagą, kaip medikų ekipažai apsauginiais kostiumais ir darbuotojai, dėvintys medicinines kaukes, atidaro langus, dezinfekuoja patalpas ir purškia dezinfekavimo priemones. Valstybinė žiniasklaida ragino žmones, kuriems pasireiškia simptomai, vartoti skausmą malšinančius vaistus, karščiavimą mažinančius vaistus, tokius kaip ibuprofenas, ir antibiotikų, paprastai skiriamų nuo bakterinės infekcijos.

 

Jis taip pat rekomendavo gargaliuoti su druska, sausmedžių ir gluosnių arbata. Šiaurės Korėjos lyderis „griežtai kritikavo“ sveikatos apsaugos pareigūnus už netinkamą reagavimą į prevencines priemones kovojant su epidemija – pavyzdžiui, vaistinių nedirbimą 24 valandas per parą. Esant tokioms aplinkybėms, jis įsakė kariuomenei nedelsiant pradėti darbus „stabilizuojant vaistų tiekimą Pchenjane“, kur praėjusią savaitę buvo nustatyti pirmieji „Omicron“ infekcijos atvejai. Lyderis perėmė skubų reagavimą į epidemiją, kasdien rengdamas susitikimus su savo politiniu komitetu ir pripažindamas, kad protrūkiai sukelia „didžiulius neramumus“ šalyje.

 

Kim Jong-unas, kuris buvo nufilmuotas besilankantis vaistinėse, „griežtai kritikavo ministrų kabinetą ir visuomenės sveikatos sektorių dėl jų neatsakingo požiūrio į darbą“, nurodė KNCA. Šiaurės Korėjos lyderis turėjo galimybę savo akimis pamatyti „vaistų trūkumą šalyje. Galbūt jis jau įtarė šią situaciją, bet tikriausiai pastebėjo, kad ji buvo daug blogesnė nei tikėtasi“, – naujienų agentūrai AFP sakė Sejong instituto mokslininkas Cheong Seong-jang.

KNCA duomenimis, šiuo metu daugiau nei pusė milijono Šiaurės Korėjos gyventojų gydomi dėl karščiavimo. Viešas Kimo pasipiktinimas yra ženklas, kad padėtis rimta, sakė Šiaurės Korėjos universiteto Seule profesorius Yang Moo-jinas.

„Jis pabrėžia bendrą karantino sistemos neadekvatumą“, – sakė jis. Kim Jong Unas anksčiau sakė, kad šalis „aktyviai mokysis“ iš Kinijos pandemijos valdymo strategijos, teigia KCNA.

 

Pasaulio sveikatos organizacija jau išsiuntė į Šiaurės Korėją daugybę sveikatos rinkinių ir kitų medicinos reikmenų, tačiau nenurodė, kokie vaistai juose yra. Kinija ir Pietų Korėja pasiūlė atsiųsti pagalbą, jei Pchenjanas to paprašytų, praneša REUTERS.

Šiaurės Korėja nepropaguoja idėjos, kad antibiotikai ir namų gydymosi priemonės gali pašalinti COVID, nepaisant to, kad ji ilgą laiką kuria moksliškai nepatvirtintus gydymo būdus, įskaitant serumą, pagamintą iš retose žemėse užauginto ženšenio ir apie tai, kad jis galėtų išgydyti bet kokią ligą ar būklę, nuo AIDS iki impotencijos. Tačiau kai kurie gydymo būdai taip pat buvo naudojami siekiant kompensuoti šiuolaikinių gydymo būdų trūkumą arba skatinti produkcijos eksportą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()