Kas yra beždžionių raupai, kurie sparčiai plinta pasaulyje – ar verta sunerimti ir koks nuo jų mirtingumas? (Video)  ()

Lietuvoje oficialiai pranešta apie pirmąjį patvirtintą beždžionių raupų atvejį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-08-03 Kas yra beždžionių raupai, kurie sparčiai plinta pasaulyje – ar verta sunerimti ir koks nuo jų mirtingumas? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra beždžionių raupai?

Beždžionių raupus sukelia virusas: pagrindiniai simptomai yra karščiavimas ir išskirtinis nelygus bėrimas. Paprastai jie būna lengvos formos, nors yra dvi pagrindinės padermės: Kongo padermė, kuri yra sunkesnė – iki 10 % mirtingumo – ir Vakarų Afrikos padermė, kurios mirtingumas yra apie 1 % atvejų. Buvo pranešta, kad JK atvejai yra Vakarų Afrikos padermė.

Šį kartą perdavimas glumina ekspertus, nes nemažai atvejų Jungtinėje Karalystėje – devyni iki gegužės 18 d. – neturi žinomo ryšio. Tik pirmuoju atveju, apie kurį pranešta gegužės 6 d., infekuotasis neseniai buvo nukeliavęs į Nigeriją.

Plitimas

Virusas plinta per glaudų kontaktą su gyvūnais, tiek rečiau tarp žmonių. Virusas į žmogaus organizmą patenka per kontaktą per pažeistą odą, kvėpavimo takus ar gleivines.

Manoma, kad liga iš žmogaus žmogui perduodama per kontaktą oro lašeliniu būdu. Tai būna ganėtinai dideli kvėpavimo takų lašeliai ir paprastai jie negali nukeliauti labai toli, todėl turi būti ilgalaikis artimas kontaktas.

Kiti perdavimo iš žmogaus žmogui būdai apima tiesioginį kontaktą su kūno skysčiais taip pat per užterštus drabužius.

Kada buvo aptiktas?

Pirmą kartą beždžionių raupai buvo aptikti laboratorijoje laikomoms beždžionėms 1958 m., iš čia ir kilo ligos pavadinimas, nors dabar graužikai laikomi pagrindiniais ligos pernešėjais.

Pirmasis beždžionių raupų atvejis žmogui buvo užfiksuotas 1970 m. Kongo Demokratinėje Respublikoje. Nuo to laiko buvo pranešta apie žmonių beždžionių raupus kitose Vidurio ir Vakarų Afrikos šalyse.

Simptomai

 

Beždžionių raupų simptomai yra panašūs, bet švelnesni nei raupų simptomai. Jie prasideda karščiavimu, galvos skausmais, raumenų skausmais ir išsekimu ir toliau sukelia limfmazgių patinimą (limfadenopatija). Per 1–3 dienas ar ilgiau, atsiradus karščiavimui, pacientui greitai atsiranda bėrimas. Ši būklė dažnai prasideda ant veido, o vėliau plinta į kitas kūno dalis.

Kaip galima išvengti perdavimo?

Siūloma vengti bet kokio kontakto su užsikrėtusiais gyvūnais ar žmonėmis, įskaitant bet kokią medžiagą, su kuria jie galėjo liestis. Taip pat labai skatinamas reguliarus rankų plovimas ir gera higiena.

Kaip galima gydyti virusą?

Šiuo metu nėra specifinio gydymo, skirto tik beždžionių raupams. Tačiau raupų vakcina, antivirusiniai vaistai ir vakcinos imuninis globulinas (VIG) gali būti naudojami užsikrėtusiems gydyti.

Kas laukia toliau?

 

Vienas iš galimų scenarijų, nulėmusių atvejų padidėjimą, yra kelionių padidėjimas, nes panaikinami COVID-19 apribojimai.

Beždžionių raupai kelia nerimą virusologams, nes jie priklauso raupų šeimai, nors sukelia ne tokias rimtas ligas. 1980 m. raupai buvo išnaikinti skiepijant.

Dabar svarbu skubiai ištirti naujus atvejus, nes „jie gali pasiūlyti naujas viruso plitimo priemones ar pokyčius, tačiau visa tai turi būti nustatyta“.

Ekspertai ragino žmones nepanikuoti.

„Tai nesukels visos šalies epidemijos, kaip COVID-19, bet tai rimtas rimtos ligos protrūkis – ir mes turėtume į tai žiūrėti rimtai“, – sakė Jimmy Whitworthas, Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos tarptautinės visuomenės sveikatos profesorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()