[Žinios trumpai] Erdvėlaivis „Voyager“ gali nuvesti žmoniją į nemirtingumą: kaip tiksliai?  ()

Raktas į mūsų civilizacijos nemirtingumą yra saugomas pačiuose įrenginiuose, kurie jau įžengė į tarpžvaigždinę erdvę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaiviai „Voyager 1“ ir „Voyager 2“ šiuo metu yra labiausiai nutolę nuo Žemės žmogaus sukurti objektai. Pasak mokslininkų, jie yra kažkur tarpžvaigždinėje erdvėje maždaug 24 milijardų km atstumu nuo mūsų planetos. Kiekvienas iš šių įrenginių į kosmosą neša dalelę žmonių civilizacijos – auksinius įrašus su informacija apie žmones ir Žemę. Jamesas Edwardas Huchingsonas iš Floridos tarptautinio universiteto (JAV) savo straipsnyje „The Conversation“ paaiškina, kaip šie erdvėlaiviai gali įamžinti mūsų civilizaciją.

„Auksinėse informacinėse plokštelėse, kurios skrenda per kosmosą „Voyager“ erdvėlaiviais, yra pagrindiniai duomenys apie žmoniją, garsai, vaizdai, muzika ir netgi JAV prezidento Jimmy Carterio sveikinimas nežemiškos civilizacijos atstovams. Šie įrenginiai buvo išsiųsti į kosmosą 1977 m.“, – sakė E. Huchingsonas.

Aukso diskai buvo sukurti taip, kad savo pradine forma išgyventų 1 milijardą metų kosmose. Tačiau nauja analizė parodė, kad net ir nepaisant visų kosminių kelionių pavojų, kartu su transporto priemonėmis šis rekordas gali siekti ir 1 trilijoną metų.

„Šis neįtikėtinas „Voyager“ erdvėlaivio ilgaamžiškumas yra unikali galimybė tyrinėti nemirtingumo idėjas. Kai kuriems žmonėms nemirtingumas yra amžinas sielos egzistavimas po mirties. Tai taip pat gali reikšti žmogaus atminties ir jo palikimo išsaugojimą. Kiekvienas „Voyager“ gali būti laikoma tokia technine priemone, skirta išsaugoti mūsų civilizacijos atmintį ir nemirtingumą, bet tik tuo atveju, jei juos kada atrastų svetima civilizacija“, – sako E. Huchingsonas.

 

Daugelis religijų teigia, kad po mirties žmogaus siela tampa nemirtinga. Tačiau nemirtingumas neapsiriboja individu. Jis taip pat gali būti kolektyvinis. Tai yra, visos žmonijos, mano mokslininkas.

Tuo pačiu metu nemirtingos sielos idėja netinka nereligingiems žmonėms. Tokiems žmonėms nemirtingumas gali reikšti, kad jų kūnas sustingsta su galimu prisikėlimu ateityje arba kad jų sąmonė yra įkelta į kompiuterį, o tai taip pat gali tapti įmanoma.

 

„Žmonės, ar jie tiki Dievą, ar ne, nori būti kieno nors prisiminti, tai čia jų atminimas bus nemirtingas. Kadangi „Voyager“ skris 1 trilijoną metų, jie yra tokie nemirtingi, kiek tik įmanoma žmogaus artefaktams, sako E. Huchingsonas.

Mūsų Saulė, pasak mokslininkų, užges po 5 milijardų metų, vadinasi, visa gyvybė Žemėje išnyks. Tačiau tolimoje ateityje du erdvėlaiviai vis tiek skris kosmose, laukdami susitikimo su ateivių civilizacija, kuriai buvo skirti pranešimai, įrašyti auksinėse plokštelėse. Žinoma, jei susitikimas su ateiviais neįvyks anksčiau, tai šie įrašai išliks vieninteliu Žemės ir žmonijos prisiminimu, o tai reiškia, kad jie tam tikru mastu padarys mūsų civilizaciją nemirtingą, – apibendrina mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(32)
(5)
(27)

Komentarai ()