[Žinios trumpai] Irake rastas net 3400 metų senumo miestas, priklausęs senovės imperijai – dabar jis vėl „dingo”  ()

Senovinį miestą užlieja rezervuaro vandenys, todėl jį tirti labai sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokiečių mokslininkų grupei pavyko atrasti miestą, kurio amžius yra 3400 metų. Gali būti, kad tai yra Zakiku miestas, kuris buvo įsikūręs ant Tigro upės krantų ir buvo svarbus senovės Mitanni imperijos, gyvavusios 1550–1350 m. pr. Kr., centras, teigia „Phys”.

Pirmą kartą archeologams iš Freiburgo ir Tiubingeno universitetų Vokietijoje dalį senovinio miesto pavyko pamatyti dar 2018 m. Tačiau dabar mokslininkai sugebėjo jį ištirti išsamiau, nors tam turėjo per mažai laiko.

Faktas yra toks, kad senovės miesto griuvėsiai, kuriuos, kaip manoma, sugriovė žemės drebėjimas 1350 m. pr. Kr., buvo užtvindyti Mosulo rezervuaro, esančio netoli Mosulo miesto šiaurės Irake, vandenų.

Dėl to, kad Irakas kenčia nuo didžiulės sausros, rezervuaro vandenys naudojami žemės ūkio paskirties žemei išsaugoti. Todėl vandens lygis rezervuare kurį laiką buvo gerokai nukritęs. Vokiečių mokslininkai pasinaudojo proga ir atliko išsamų Mitanni karalystei priklausiusio miesto teritorijoje kadaise stovėjusių pastatų griuvėsių tyrimą. Ši valstybė užėmė šiuolaikinę Irako, Sirijos ir Turkijos teritoriją.

Per trumpą laiką archeologams pavyko sudaryti senovės miesto žemėlapius. Jie taip pat aptiko rūmų griuvėsius ir keletą juose išlikusių kambarių su freskomis ant sienų. Archeologai atkasė ir eilę kitų didelių statinių: masyvų įtvirtinimą su siena ir bokštais, monumentalų kelių aukštų sandėlį su parduotuve, pramonės kompleksą.

„Manome, kad, atsižvelgiant į didžiulį sandėlio dydį, čia buvo saugoma daug prekių, kurios galėjo būti atvežtos iš skirtingų imperijos vietų. Mūsų kasinėjimų rezultatai rodo, kad šis miestas buvo svarbus Mitanni karalystės centras“, – sako Ivana Puljiz iš Freiburgo universiteto.

 

Mokslininkus ypač nustebino gerai išsilaikiusios pastatų sienos, kurių aukštis siekia kelis metrus. Mat šie pastatai buvo pastatyti iš degintų molio plytų ir daugiau nei 40 metų laikėsi po vandeniu. Tyrinėtojų nuomone, galbūt sienos taip gerai išsilaikiusios dėl to, kad prieš kelis tūkstančius metų po žemės drebėjimo užliejant šiuos pastatus jie dar buvo palaidoti po sugriuvusių pastatų viršutinių dalių sluoksniu.

Archeologai kasinėjimų vietoje aptikti keletas molinių indų, kuriuose rasta gerai išsilaikiusių daugiau nei 100 dantiraščio molio lentelių. Kai kurios iš jų datuojamos Mitanni laikotarpiu, o kitos – vėlesniais Asirijos imperijos laikais. Tai rodo, kad net ir po sunaikinimo šioje vietoje vis dar egzistavo gyvenvietė.

 

„Stebuklas, kad po tiek metų po vandeniu šios molio lentelės taip gerai išsilaikė. Tikimės, kad jas ištyrę galėsime daugiau sužinoti apie paskutinį Mitanni miesto gyvavimo laikotarpį ir kas čia buvo Asirijos regiono valdymo metu“, – sako Peteris Pfalzneris iš Tiubingeno universiteto.

Siekdami išgelbėti aptiktus pastatus nuo tolesnio sunaikinimo, mokslininkai radinius uždengė specialia plastikine plėvele ir užklojo žvyru. Tai taip pat padės išsaugoti senovės miesto teritorijoje dar neatrastus pastatus ir artefaktus, teigia mokslininkai. Šiuo metu rezervuaras vėl prisipildė vandens ir tolesni tyrimai dabar neįmanomi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()