Suskaičiuoti paukščius padės jų giesmės  (0)

Gamtininkai surado būdą, kaip palyginti nesunkiai ir greitai patikrinti paukščių populiacijos dydį – tam reikia įrašyti jų čiulbėjimą, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų teigimu, naujoji technika leidžia tiksliau nustatyti paukščių skaičių. Anksčiau tyrėjai naudojo tinklus gaudyti paukščiams, o tai sukeldavo jiems stresą bei būdavo pakankamai nepatogus darbas.

Šįkart mokslininkų komanda išbandė naują metodą - tiesiog klausėsi vieno iš krosninių šeimos, mažo giesmininko Šiaurės Amerikoje, čiulbesio.

Tyrėjai įrašė čiulbėjimą naudodami keturis mikrofonus. Vėliau jie sujungė garso informaciją ir naudojo matematinį algoritmą, paverčiantį garsus į paukščių tankumo įvertinimą tam tikrame plote.

Pasak mokslininkės Deannos Dawson iš mokslo agentūros „US Geological Survey“, krosniniai – ideali paukščių šeima naujam metodui patikrinti.

„Mes pasirinkome juos, kadangi jie turi labai savitą balsą. Jie pakankamai skardūs ir daugumą laiko praleidžia ant žemės, arba yra pakankamai tylūs miško priedangoje“, – sakė D. Dawson. Tai leidžia lengviau įvertinti jų tankį derinant programą.

Tyrėjų teigimu, jų metodas galėtų būti naudojamas tirti bet kurių paukščių čiulbėjimui.

Grahame`as Madge`as iš Karališkosios paukščių apsaugos draugijos (Didžioji Britanija) sveikina šį tyrimą. „Dabar labiau negu kada nors anksčiau yra nepaprastai svarbu turėti informacijos apie paukščių populiacijas Jungtinėje Karalystėje ir kitur pasaulyje. Vienas iš aštuonių pasaulio paukščių susiduria su išnykimo grėsme, taigi patikimos informacijos turėjimas, kaip jie laikosi metai iš metų, yra labai svarbus siekiant juos išsaugoti“, – teigia G. Madge`as.

Priminsime, jog paskutiniais tyrimų duomenimis D. Britanijoje retų paukščių daugėja, įprastų – mažėja. Kokia situacija yra kituose regionuose, pasakyti sunku, nes paukščių populiacijos nustatymas iki šiol buvo pakankamai  sudėtingas procesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)