Supernovos sprogimas tolimoje ateityje grasins sunaikinti Žemės gyvybę  (26)

Paukščių Tako galaktikoje esanti masyvi baltoji nykštukė naujausių matavimų duomenimis yra žymiau arčiau Žemės planetos, nei manyta iki šiol. Tai gal būtų ir neesminis faktorius, jeigu joje nevyktų periodiniai novos sprogimai ir kaip manoma, po milijonų metų turėsiantis įvykti supernovos sprogimas, pilnai galintis nušluoti Žemės gyvybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausi tyrimai parodė, kad sprogsianti žvaigždė, priklausanti dviejų žvaigždžių sistemai T Pyxidis, yra kur kas arčiau nei buvo manoma iki šiol – nuo mūsų nutolusi per 3260 šviesmečių. Galaktikos masteliais šis atstumas yra labai jau kuklus. Viena iš dvinarės sistemos žvaigždžių yra baltoji nykštukė, siurbianti dujas iš kaimynės ir dėl to nuolat besiplečianti. Pasiekusi kritinę masę, ji susprogs.

Žvaigždės T Pyxidis astronomams žinoma jau senai kaip periodinė sistema – joje reguliariai apytiksliai kas 20 metų vykdavo novos sprogimai. Pirmą kartą jie užfiksuoti 1890 metais, vėliau pasikartojo 1902, 1920, 1944 ir 1967. Nuo 1967 m. sistema ruošiasi eiliniam Žemei negręsiančiam novos sprogimui.

Mokslininku skaičiavimu, kažkur po 10 milijonų metų turėtų įvykti viską vainikuojantis supernovos sprogimas – tuomet baltoji nykštukė taps tokia ryški, kaip visos galaktikos žvaigždės kartu sudėjus. Susiformuos milžiniškas gama spinduliavimas, ekvivalentiškas tūkstančiui vienu metų vykstančių Saulės audrų.

Tokio sprogimo pasekmės Žemės gyvybei būtų pakankamai skaudžios – gama spindulių banga nušluotų ozono sluoksnį, kuris saugo mus nuo mirtinai pavojingos kosminės radiacijos. Tokiu atveju gyvybė Žemėje būtų sunaikinta.

Šį liūdną tolimos ateities scenarijų nupiešė astronomai iš Villanovos universiteto Filadelfijoje, JAV. Žinoma, tai ne artimiausių metų katastrofa ir sąmokslo teorijų šalininkams nėra dėl ko panikuoti - Robinas Scagellis, Didžiosios Britanijos populiariosios astronomijos asociacijos viceprezidentas, ramina: „žvaigždė greitai gali tapti supernova, tačiau „greitai“ turima omenyje kosminius ir geologinius mastelius, tad žmogaus supratimu tai gana ilgas laiko tarpas, todėl nesapnuokite košmarų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (26)