Maitinimosi įpročių reikia mokyti anksti  (6)

Prancūzijoje, kaip ir visoje Europoje, augant tunkančių vaikų skaičiui, imta įgyvendinti prevencinę programą, kuria jau susidomėjo ir kitos šalys. Evreux mieste programa EPODE, skirta užkirsti kelią vaikų nutukimui, pradėta įgyvendinti prieš trejus metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar ji jau taikoma 127 Prancūzijos miestuose. EPODE pasiekė net Ispaniją. Jungtinės Karalystės vyriausybė taip pat pareiškė besidominti šia programa.

Prancūzija yra labai susirūpinusi dėl vaikų storėjimo. Šioje šalyje auga tiek nutukusių vaikų, tiek ir suaugusiųjų skaičius. Programa EPODE koncentruojasi ties pradinių mokyklų mokiniais. Dietologai lanko mokyklas ir jose veda specialias pamokas apie maistą.

Svarbu valgyti ryte

BBC korespondentas Fergusas Walshas stebėjo specialią, vienąkart per metus vedamą praktinę pamoką, kai vaikai kartu mokykloje valgo pusryčius. Pamokos tikslas yra visų pirma paskatinti vaikus valgyti ryte ir žiūrėti, kad tai būtų subalansuota mityba.

F. Walshas buvo nustebęs, kai pamatė dietologę Myriam Antolini septynmečiams dalijančią Camemebert sūrį. Riebus sūris pusryčiams – tikriausiai einama per toli? „Ne, tai prancūziška!“ – nusijuokė dietologė.

„Mes bandome parodyti vaikams, kad jie ryte gali gerti pieną arba valgyti jogurtą, bet taip pat neturėtų pamiršti sūrio. Jis yra turtingas kalcio ir per pusryčius gali pakeisti kitus pieno produktus“, – teigė M. Antolini.

Šis atsakymas parodo, kaip prancūzai žiūri į maistą. Jiems tai nėra tiesiog maistas, bet kažkas, kuo reikia mėgautis. Ir tai neatsiejama nuo įvairovės, pastebi BBC korespondentas.

Saikas

Tokiose mitybos pamokose taip pat akcentuojamas saikas. Pietūs buvo trijų patiekalų, bet jų porcijos labai mažos. Vaikai pradėjo nuo daržovių sriubos ir duonos, po kurios gavo makaronų su padažu ir daržovėmis, ir tuomet vaisių.

Nuo ankstyvo amžiaus vaikai yra mokomi apie maisto grupes. Aštuonmečių klasės bando sukurti subalansuotos mitybos meniu naudodamos skirtingas maisto grupes – pieno produktus, mėsą, daržoves, vaisius ir kt.

Skirtingi skoniai

F. Walshas taip pat apsilankė vaikų lopšelyje pažiūrėti, kaip pietauja dvimečiai. Jų pirmasis patiekalas (užkandis) buvo šalti virti šparagai, žalias žiedinis kopūstas ir morkos – visi su padažu. Tokio užkandžio idėja yra anksti vaikus supažindinti su įvairiais skoniais, pripratinti jų gomurius prie aštraus ir rūgštaus maisto.

„Mes koncentruojamės į prevenciją, kadangi žinome, jog yra 80 proc. galimybė, kad vaikas, kuris būdamas 12 metų turi antsvorio, bus nutukęs visą gyvenimą“, – sakė Sandrine Raffin, EPODE programos vadovė.

„Norint sveikai gyventi, reikia, kad visą vaikystę būtų ugdomi geri maitinimosi įpročiai, taip pat įtraukiamas fizinis aktyvumas“, – teigė ji.

Pokytis nedidelis, bet akivaizdus

Ar EPODE programa yra išskirtinė? Jos išskirtinumas – ankstyvas amžius. Vykdant šią programą Evreux miesto vaikai buvo matuojami ir sveriami kiekvienais metais nuo 2004-ųjų. Rezultatai rodo nors ir mažą, bet akivaizdų antsvorio turinčių vaikų dalies sumažėjimą.

Programa dar turės būti įgyvendinama keletą metų, kad kiekvienas galėtų įsitikinti realiu jos poveikio, rašo BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)