Mokslininkai tirs pomirtinių įspūdžių fenomeną  (59)

JAV ir D. Britanijoje pradedamas klinikinis tyrimas, kuriuo bus bandoma išsiaiškinti klinikinę mirtį patyrusių pacientų išgyvenimų pobūdį ir priežastis, skelbia „Daily Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

25 Amerikos ir D. Britanijos ligoninėse specialistai apklaus apie 1500 širdies smūgį patyrusių pacientų. Bus siekiama išsiaiškinti, ar žmonės, kuriems buvo sustojusi širdis ar buvo užfiksuota nutrūkusi smegenų veikla, patyrė kokius nors vadinamojo „išėjimo iš kūno“ įspūdžius.

Be to, šiose ligoninėse bus atliekami ir tokiems atvejams skirti eksperimentai: palatose ant aukštai pakabintų lentynų bus padėti piešiniai, kuriuos galima pamatyti tik žiūrint nuo lubų. Jei „išėjimą iš kūno“ patyręs pacientas vėliau pasakotų sklandęs po palatą ir tarsi iš šalies stebėjęs prie jo kūno palinkusius gydytojus, jis turėtų pastebėti ir eksperimentuotojų paliktus ženklus.

Tyrimui vadovaujantis reanimatologas daktaras Samas Parnia teigia, kad jei pavyktų eksperimentiškai patvirtinti, kad sąmonė veikia net ir sustojus smegenims, tai leistų daryti prielaidą, kad sąmonė yra atskira esybė.

„Labai maža tikimybė, kad mums pasitaikys užfiksuoti daug tokių atvejų, tačiau turime į viską žiūrėti be išankstinės nuomonės ir nesilaikyti prietarų. Jei niekas tų piešinių nepamatys, tai patvirtins, kad minėtieji išgyvenimai tėra iliuzijos ar netikri prisiminimai. Tai paslaptis, kurią dabar bandysime įveikti mokslinio tyrimo metodu“, - sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (59)