Mažiau angliavandenių – prastesnė atmintis  (17)

Žmonės, ribojantys angliavandenius savo maiste, gali atsikratyti kelių kilogramų, tačiau taip pat gali tapti išsiblaškę ir užmaršūs, sakoma naujame tyrime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjus savaitei nuo mažai angliavandenių turinčios dietos pradžios, Tufts universiteto tyrimo dalyviai kur kas blogiau atliko atminties testus nei tie dalyviai, kurie laikėsi dietos su mažai kalorijų ir daug angliavandenių.

Moterų nuo 22 iki 55 metų tyrimas parodė, kad vartojančios mažai angliavandenių turinčių produktų skundėsi pablogėjusia atmintimi vos po savaitės, praneša „The Telegraph“.

Psichologijos profesorė Holly Taylor iš Tufts universiteto Masačiūsetse teigė, kad vėl pradėjus vartoti daugiau angliavandenių moterų protiniai sugebėjimai normalizavosi.

„Daugelis žmonių tiesiog nesusimąsto apie ryšį tarp to, ką valgome ir to, ką galvojame, - sakė tyrimo bendraautorė psichologė H. Taylor. - Tyrimas rodo, kad maistas, kurį valgome, gali turėti tiesioginį poveikį kognityviniam elgesiui. Populiarios dietos su mažai angliavandenių ar išvis be angliavandenių turi didžiausią potencialą daryti neigiamą įtaką mąstymui ir pažinimui.“

Organizme angliavandeniai suskaidomi į gliukozę, kuri naudojama smegenų veiklai. Baltymai suskaidomi į glikogeną, kuris taip pat gali būti naudojamas kaip kuras smegenims, bet ne taip efektyviai kaip gliukozė.

Taigi būtent dėl to angliavandenių apribojimas sumažina smegenų energijos šaltinį ir veikia smegenų veiklą. Tačiau šiuo klausimu buvo atlikta dar nedaug tyrimų.

Visi besilaikantieji dietos tirti dėl „kognityvinių sugebėjimų“, įskaitant dėmesį, ilgalaikę ir trumpalaikę atmintį, vizualinį dėmesį ir erdvinę aplinką. Tie, kurie vartojo mažai angliavandenių, blogiau atliko su atmintimi susijusias užduotis, jų reakcijos laikas taip pat buvo lėtesnis. Vis dėlto jie geriau pasirodė trumpalaikės atminties testuose.

H. Taylor teigė: „Nors tyrimas nedidelis, rezultatai parodė aiškų protinės veiklos skirtumą kaip dietos pasekmę“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)