Surasta planeta su ypač ekstremalia sezonų kaita (Video)  (4)

Eilinė tolima ir didelė egzoplaneta būtų buvusi jau beveik įprastiniu astronomu atradimu, jei ne vienas išskirtinis jos bruožas – ypatingai ekstremali temperatūrų kaita skirtingais metų sezonais. Planetos keistenybes tyrinėjo Greg Laughlin kartu su kolegomis iš Kalifornijos universiteto (UC Santa Cruz).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egzoplanetos, pavadintos HD 80606b, metai tęsiasi 111,4 parų. Nieko tame labai keisto – egzoplanetų tarpe pasitaiko pačių įvairiausių metų trukmių, tačiau dar niekur nebuvo stebėtas toks staigus ir didelis temperatūrų šuolis keičiantis sezonui. Tarkim klimatui „šylant“ (jeigu laikyti, jog jo temperatūrą HD 80606b apskritai būna „vėsi“) tik per 6 valandas atmosferos temperatūrą išauga nuo 527 laipsnių Celsijaus iki 1227 laipsnių Celsijaus. Žodžiu, kaip tikroje „pragaro krosnyje“. „Mes žiūrime į planetą, kuri egzistuoja ypatingai ekstremaliomis sąlygomis – pasakoja Greg Laughlin. – Ji sugeba įkaisti ir atvėsti nepalyginamai greičiau nei Žemė“.

Jeigu mūsų gimtosios planetos atveju sezonų kaitą lemia nedidelis Žemės pasvyrimo kampas ir orbitos plokštuma, o pats atstumas nuo Žemės iki Saulės kinta nedaug, tai audringą HD 80606b temperatūrų kaitą nulemia būtent orbitos ištęstumas.

Jeigu šis gigantas skristų Saulės sistemoje, tai labiausiai nutolusiame taške nuo žvaigždės jis išsidėstytų maždaug tarp Veneros ir Žemės, o artimiausiame taške priartėtų prie Saulės arčiau nei Merkurijus. Tuo pačiu žvaigždės spinduliavimo srautas, tenkantis egzoplanetai, dėl orbitos ištęstumo keičiasi 828 kartus.

Astronomų teigimu, įvykiai, vykstantys planetos dienos pusėje, kuomet ji yra arčiausiai žvaigždės, primena savotišką „sprogimą“ – staigus spinduliavimo srauto padidėjimas labai greitai įkaitina planetos atmosferą, dėl ko formuojasi didžiuliai vėjo srautai, judantys link naktinės planetos pusės. Vėjo greitis vietomis siekia 4,8 km/s.

Tuo pačiu planeta sukasi aplink savo ašį ir visas šis procesų derinys suformuoja įspūdingus štormus, kurie palaipsniui rimsta planetai tolstant nuo žvaigždės.

Galima lengvai nuspėti, jog tokios sąlygos visiškai nepalankios mums įprastinei ir galbūt apskritai bet kokiai gyvybei. Be to, ši planeta nepanaši į Žemę ir pagal kitus parametrus – pavyzdžiui, šios dujinės planetos masė yra 4 kartus didesnė už Jupiterio.

Detalus straipsnis apie atradimą publikuotas žurnale Nature.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: