Naujienos iš TKS: kosminės šiukšlės papildo astronautų misijos darbų sąrašą  (5)

Kaip ir kiekvienos pilotuojamos NASA misijos į TKS metu, vyksta intensyvus stoties atnaujinimo ir papildymo darbai. Tik ne visada atvirame kosmose darbus įmanoma atlikti kokybiškai ir teisingai. Be to, dabar dar padidėjo pavojus dėl kosminių šiukšlių – visa tai taip pat įtakoja astronautų darbą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie sėkmingą pagrindinę misijos užduotį – papildomų saulės elementų išskleidimą, mes jau rašėme, tad nesikartosime. Be šios užduoties astronautai turėjo aibę kitų darbų, kurių ne visi baigėsi sėkmingai. Svarbiausia, astronautams pavyko sėkmingai įrengti GPS anteną Japonijos modulio „Kibo“ paviršiuje. Tai labai svarbus uždavinys, nes rugsėjį į TKS atskris pirmasis Japonijos krovininis erdvėlaivis. Antena reikalinga sėkmingam erdvėlaivio susijungimui su stotimi.

Kiek daugiau bėdų įvyko su kitomis užduotimis. „Astronautai Stevenas Swansonas ir Josephas Acaba neteisingai pritvirtino prie Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) tuščią konteinerį įvairiems įrenginiams laikyti. Konteineris pritvirtintas ne taip tvirtai ir ne taip, kaip turi būti“, pranešė agentūrai „Interfax“ Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso agentūros (NASA) atstovas Rusijos skrydžių valdymo centre Sergejus Puzanovas.

Pasak jo, tai nėra didelė problema, nes jį geriau pritvirtins astronautai išėję į atvirą kosmosą antradienio naktį arba kita daugkartinio erdvėlaivio įgula. Be to, pridūrė pašnekovas, astronautams nepavyko perjungti giroskopų elektros tiekimo iš atsarginės sistemos į pagrindinę.

Darbų sąrašas netikėtai pasipildė, kuomet buvo pastebėta link TKS skriejanti kosminė šiukšlė. Dėl to astronautams teko įjungti daugkartinio erdvėlaivio „Discovery“ variklius, kurių pagalba atliko Tarptautinės kosminės stoties orbitos korekciją, kad būtų išvengta galimo susidūrimo su senos Kinijos raketos-nešėjos nuolauža.

10 cm skersmens nuolauža prie TKS maksimaliai priartės per trečiąjį astronautų išėjimą į atvirą kosmosą, planuojamą įvyksiant antradienį 1.13 val. Lietuvos laiku. Erdvėlaivis „Discovery“ šiuo metu yra prisišvartavęs prie TKS.

Šių metų kovo 12-ąją taip pat buvo iškilęs susidūrimo pavojus su kosmine šiukšle. Kaip pranešė NASA, informacija apie šią nuolaužą TKS kelyje atėjo smarkiai pavėlavusi ir nebeliko laiko TKS nukreipti nuo pavojingo kurso. TKS trajektorijoje buvo aptikta dirbtinio Žemės palydovo variklio liekana.

Buvo apskaičiuota, kad TKS arčiausiai nuolaužų praskries 19.39 val. Lietuvos laiku. Trijų žmonių įgulai buvo liepta per likusį laiką iki pavojingo momento perjungti TKS įrangą ir valdymą į automatinį režimą, o pačiai nuo 19.35 val. iki 19.45 val. Lietuvos laiku persikraustyti į „Sojuz TMA-13“ kapsulę ir uždaryti visus liukus.

Liukų uždarymas, tikėtasi, būtų garantavęs saugumą ir suteikęs galimybę įgulai staigiai atsišvartuoti nuo TKS, jeigu į ją būtų trenkęsi nuolaužos. NASA pabrėžė, kad įgulos persikraustymas į „Sojuz“ – standartinė saugumo procedūra, kadangi susidūrimo su nuolaužomis galimybė ketvirtadienį buvo nedidelė.

19.45 val. Lietuvos laiku buvo konstatuota, kad pavojus praėjo ir įgulai leista sugrįžti į TKS. NASA atstovas spaudai Joshas Byerly pareiškė, kad nuolauža, galėjusi susidurti su TKS, buvo maždaug trečdalio colio (9 mm) pločio. Net ir tokia smulki nuolauža susidūrimo atveju galėtų būti mirtinai pavojinga, jeigu pradaužtų TKS korpusą ir jį išhermetizuotų.

NASA atstovų teigimu, per dešimties metų istoriją TKS aštuonis kartus buvo iškilusi būtinybė keisti kursą, kad būtų išvengta susidūrimo su kosminėmis nuolaužomis pavojaus.

Pastaruoju metu, ypač po JAV ir Rusijos palydovų susidūrimo, įvykusio šių metų vasarį ir palikusio tūkstančius naujų nuolaužų, kosminių šiukšlių grėsmė skraidantiems aparatams gerokai padidėjo. Pavyzdžiui, „Discovery“ susidūrimo su šiukšlėmis tikimybė išaugo 6 procentais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: