Patikslinta Žemės ir kosmoso riba  (8)

Mokslininkai dar kartą patikslino ribą, kur baigiasi Žemės atmosfera ir prasideda atvirasis kosmosas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalgario universiteto (Kanada) mokslininkų sukurtas prietaisas išmatavo, kad kosmosas prasideda 118 kilometrų aukštyje nuo Žemės paviršiaus.

„Supra-Thermal Ion Imager“ pavadintą prietaisą į kosminę erdvę 2007 m. sausio 19 d. iškėlė NASA projekto „Joule- II“ raketa nešėja. Kanados mokslininkų tyrimo duomenys balandžio 7 d. paskelbti žurnale „Journal of Geophysical Research“.

Pranešama, kad kosmoso riba buvo nustatyta fiksuojant santykinai ramius vėjus Žemės atmosferoje ir kur kas stipresnius įkrautų dalelių srautus kosmose, kurie gali pasiekti didesnį nei 1000 km/h greitį.

Pasak specialistų, galimybė atlikti matavimus tokiame aukštyje yra labai svarbi, nes jis yra per didelis stratosferiniams balionams ir per mažas dirbtiniams Žemės palydovams.

Iki šiol Žemės ir kosmoso riba buvo laikomas 100 km aukštis virš Žemės. Mokslininkas Theodore‘as von Kármánas jau seniai yra apskaičiavęs, kad tokiame aukštyje atmosfera yra tokia reta, kad jos poveikis yra labai nežymus. Įprastiniai lėktuvai negali pasiekti tokio aukščio, nes negali išvystyti reikiamos aerodinaminės keliamosios jėgos. 100 kilometrų aukštį kaip kosmoso ribą pripažįsta ir aeronautikos standartus nustatanti Tarptautinė aeronautikos federacija (Federation Aeronautique Internationale, FAI).

Tačiau JAV oficialiai nėra jos pripažinusios, nes tai esą sukomplikuotų orbitoje esančių palydovų perskridimo taisykles. NASA kosminių skrydžių valdymo centrai naudoja 122 kilometrų aukštį kaip pilotuojamų kosminių laivų grįžimo į atmosferą ribą.

Priminsime, jog ne per seniausiai JAV karinių oro pajėgų palydovas nustatė, kad ir aukštesnieji Žemės atmosferos sluoksniai – žemiau, negu tikėtasi. Apie tai, kur prasideda jonosfera, galite perskaityti šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(5)

Komentarai (8)