Kamieninių ląstelių persodinimas leis diabetikams atsisakyti insulino injekcijų  (3)

Mokslininkai pranešė, kad kamieninių ląstelių persodinimas gali leisti I tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms atsisakyti kasdieninės insulino injekcijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma I tipo cukriniu diabetu sergančių pacientų, kuriems dažniausiai liga išsivysto vaikystėje ir nėra susijusi su nutukimu, galės nutraukti insulino injekcijas praėjus maždaug 2,5 metų po gydymo kamieninėmis ląstelėmis.

Šis gydymas buvo pripažintas patraukliu I tipo cukrinio diabeto valdymo būdu. Kiti persodinimai apėmė salelių ląstelių, dalyvaujančių insulino gamyboje, mėginių paėmimą iš kelių donorų ir jų persodinimą pacientams. Šis tyrimas buvo atliktas Amerikoje. Jo metu kamieninės ląstelės buvo paimtos iš paciento kraujo ir, prieš persodinant jas atgal, gydomos laboratorijoje.

Tokiu būdu išvengiama donorų radimo problemos. Tyrime, pristatytame Amerikos Medikų asociacijos žurnalo („Journal of the American Medical Association“) suorganizuotame posėdyje, dalyvavo 23 I tipo cukriniu diabetu sergantys pacientai, kurie dalyvavo gydyme. 20 ligonių galėjo baigti insulino injekcijas. Po kamieninių ląstelių gydymo 1 pacientas nenaudojo insulino ketverius metus, 4 pacientai – trejus metus, 3 pacientai – dvejus metus, 4 pacientai – daugiau, negu vienerius metus. 2 pacientams ligoninėje išsivystė plaučių uždegimas, 3 pacientams atsirado hormonų sutrikimų ir 9 pacientai vyrai tapo nevaisingi.

Atrodo, jog kamieninės ląstelės „atitaiso“ paciento imuninę sistemą, kad ji nepultų savų ląstelių. „Šis poveikis prasideda ne iš karto po persodinimo, todėl tai galėjo būti susiję ir su kitais pokyčiais, pavyzdžiui, griežtos dietos, kurios laikomasi atliekant procedūrą“, - sakė Čikagos Šiaurės Vakarų universiteto Feinberg medicinos mokyklos („Northwestern University Feinberg School of Medicine“) mokslininkas Richard Burt.

„Pirminės išvados apie šį tyrimą buvo praneštos dar 2007 m. Nors tai išlieka įdomia tyrimo sritimi, svarba pratęsti šį tyrimą neturėtų būti perdėta – tai nėra priemonė išgydyti I tipo cukrinį diabetą“, - sakė Didžiosios Britanijos Diabeto tyrimų („Research the charity Diabetes“) direktorius Iain Frame. - 2007 m. mes sakėme, kad norėtume šį eksperimentą atlikti su kontroline grupe, kuri leistų palyginti rezultatus, bei toliau tęsti tyrimą su didesniu žmonių skaičiumi. Svarbu, kad mokslininkai nustatytų priežastis, lėmusias kai kurių dalyvių insulino gamybos pagerėjimą. Būtina išsiaiškinti, ar tai susiję su gydymo trukme, ar galimais šalutiniais poveikiais, o ne kamieninių ląstelių persodinimu. Būtų neteisinga suteikti diabetu sergantiems žmonėms viltį, susijusią su nauju gydymo metodu, neturint šio tyrimo įrodymų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: