NASA astronautai sutaisė „Hubble“ teleskopą  (9)

JAV erdvėlaivio „Atlantis“ ekipažo nariai sėkmingai atliko baigiamuosius orbitinio teleskopo „Hubble“ techninio aptarnavimo ir remonto darbus, pranešė NASA. Tai turėtų būti paskutinis kartas, kuomet „Hubble“ lietė žmogaus ranka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie misijos pradžią mes jau rašėme šioje naujienoje, o kaip sekėsi „pagauti“ „Hubble“ ir pradėti remonto misiją – šioje naujienoje. Na, o dabar jau galima pateikti pirmus misijos apibendrinimus.

Erdvėlaivio „Atlantis“ įgula, atvykusi į orbitą gegužės 11 dieną, įvykdė visus pagrindinius numatytus „Hubble“ teleskopo techninio atnaujinimo darbus. Jie pakeitė vieną iš teleskopo vaizdo kamerų, suremontavo pagrindinę (Advanced Camera for Surveys), tačiau nepajėgė sutaisyti vieno iš šios kamerų duomenų perdavimo kanalų į Žemę. Tačiau svarbiausia, pavyko sėkmingai įdiegti naują kamerą Wide Field Camera 3 ir spektrometrą Cosmic Origins Spectrograph.

Taip pat teleskopas gavo naują šilumos izoliaciją, vietoj senosios, ilgą laiką dirbusios atšiauriomis kosmoso sąlygomis, taip pat naujus akumuliatorius, tieksiančius energiją tuomet kai teleskopas skries po Žemės šešėliu. Galima taip pat paminėti tikslaus orientavimosi erdvėje jutiklį Fine Guidance Sensor 2, visą eilę naujų kompiuterio plokščių bei kitų detalių ir mazgų.

Paskutinį kartą „Hubble“ teleskopą tvarkę astronautai Johnas Grunsfeldas ir Andrew Feustelas atvirajame kosmose užtruko kiek daugiau nei 7 valandas. Iš viso atvirame kosmose šios misijos metu astronautai išbuvo 36 valandas ir 56 minutes.

Ne viskas misijoje vyko labai sklandžiai – tačiau to nė nereikia tikėtis remontuojant tokio solidaus amžiaus (jam jau 19 metų) įrenginį. Svarbu, jog neiškilo neįveikiamų problemų – vienu metu astronautai gerokai pavargo su užstrigusiu tvirtinimo varžtu, kurio niekaip nesisekė išsukti, o tuo pačiu reikėjo saugoti keičiamą modulį nuo pažeidimų. Teko pasitelkti vaizduotę ir kelių ne visai tam pritaikytų įrankių pagalba įveikti varžtą.

Paskutinio išėjimo į atvirą kosmosą pabaigoje astronautas John M. Grunsfeld prieš įeidamas į atvirą erdvėlaivio šliuzą, per radijo ryšį pasakė baigiamąją kalbą:

„ Tai iš tikro didelis nuotykis. Mes įvykdėme labai sunkią misiją. „Hubble“ nėra vien tik palydovas – tai simbolis, simbolizuojantis žmonijos pažinimo troškimą.

Vienintelis būdas atrasti galimybių ribas – eiti už šių ribų. Šios misijos metu mes padarėme tai, ką kai kurie žmonės laikė neįmanomu. Mes pasiekėme savo tikslą. Tai kalba apie valstybės, kurioje gyvename, didybę. Valstybės, galinčios sukurti kažką tokio, panašaus į šį nuostabų erdvėlaivį Atlantis.

Aš įsitikinęs, jog jei mes galime išspręsti tokias problemas, kaip „Hubble“ remontas, mes tikrai galėsime įgyvendinti daugybę kitų nuostabių dalykų, tokių kaip energetinių problemų sprendimas ar klimato kaitos įveikimas – uždavinių, kurie yra vieni iš pagrindinių organizacijai NASA. Andrew (astronautas Andrew J. Feustel) ir aš einame į šliuzą. Ir aš noriu palinkėti „Hubble“ naujų nuotykių, kad su šiais naujais instrumentais, kuriuos mes pajungėme, jis galėtų atverti naujas Visatos paslaptis“.

Tiesa, naujų atradimų teks dar palaukti. Apytiksliai aštuonis mėnesius Žemėje esantys specialistai tikrins įvairių sistemų darbą bei atliks mokslinių instrumentų kalibravimą. Tik tada bus galima iš naujo pradėti mokslinius Visatos stebėjimus. Nors šie parengiamieji darbai ir užtruks, užtat teleskopas pilnu pajėgumu turėtų veikti dar iki 2014 metų. O gal ir dar ilgiau.

Erdvėlaivio „Atlantis“ įgula į Žemę turėtų sugrįžti šį penktadienį. Belieka visai įgulai palinkėti sėkmingo sugrįžimo į namus.

Žemiau pateiktos kelios misijos nuotraukos - ir be papildomų komentarų galima įsivaizduoti, koks tai buvo darbas atvirame kosmose taisyti teleskopą. Tačiau nežiūrint visų sunkumų, įgula geros nuotaikos neprarado.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: