Naujas vėžį stebintis implantas galės prilygti visai laboratorijai  (0)

Naujas implantuojamas aparatas gali stebėti piktybinį naviką savaites ar mėnesius bei tuo pačiu gali pasiūlyti paprastesnę ir mažiau nepageidaujamą alternatyvą biopsijai, kuri tradiciškai naudojama diagnozuojant vėžio buvimo vietą – visa tai gali lemti didesnį šansą pasveikti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas biopsija yra tikslesnė, tačiau ji leidžia padaryti momentinę vėžio „nuotrauką“. Kol sulauksite testo rezultatų gali būti per vėlu imtis priemonių prieš antrinio vėžio – metastazių vystymąsi. Naujojo implanto gebėjimas stebėti navikus savaitėmis, duoda daugiau vilties daktarams susekti jo augimą ir stebėti kaip jis reaguoja į gydymą. Tokie implantai vieną dieną gali leisti rinkti informaciją apie naviką realiu laiku – stebėti ar jis auga ar traukiasi, kaip jis reaguoja į konkretų gydymą ir ar ketina „leisti“ metastazes.

„Apibendrinus, šis implantas atstoja laboratoriją paciento viduje“, - sako Michael‘is Cima‘s, Masačiusetso technologijos universiteto profesorius, kuris sukūrė implantą kartu su išradėjais iš MIT kompanijos. „Tai vienas iš įrankių, kuris reikalingas norint vėžį iš mirtinos ligos tipo paversti į kontroliuojamą ligą“.

Cilindro formos 5mm skersmens implantas, turi savyje magnetines nanodaleles, padengtas specifiniais antikūniais, nutaikytais į molekules. Reikiamos molekulės patenka į implantą per pusiau laidžią membraną, prisiriša prie dalelių ir ima vibruoti magnetino rezonanso metu – pagal gaunamus parametrų pokyčius, tiriamoji medžiaga indentifikuojama bei atvaizduojama gydytojo ekrane.

Įrenginys pagamintas iš polimerio polietileno, kuris dažniausiai naudojamas ortopediniuose implantuose, o pusiau laidi membrana, kuri leidžia molekulėms patekti vidun, tačiau neleidžia ištrūkti nanodalelėms, pagaminta iš polikarbonato - tai daugelio plastikų sudedamoji dalis.

Cima‘s ir jo kolegos neseniai pranešė, kad jų įrenginys sėkmingai stebėjo vėžį pelės kūne mėnesį laiko. Tyrimo metu, mokslininkai transplantavo žmogaus naviko ląsteles į pelę, tada naudojo implantus sekti hormono „chorionic gonadotropin“ lygį, kurį išskiria naviko ląstelės.

Įrenginiai, kurie įmontuoti po biopsijos paėmimo, gali būti pritaikyti chemoterapijos stebėjimui – tai leistų gydytojams sekti, ar vaistai pasiekia naviką, ar ne. Juos taip pat galima pritaikyti rūgštingumo(pH) ar deguonies lygio nustatymui, kurie parodytų auglio medžiagų apykaitą ir tai, kaip jie reaguoja į terapiją. Cima‘s tiki, kad pirmieji komercinio pobūdžio implantai pH lygiui nustatyti, gali pasiekti rinką per kelis artimiausius metus. Tačiau pirmiausia bus atliekami bandymai su sudėtingų chemikalų, tokių kaip hormonai ir vaistai, identifikavimu ir stebėjimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)