Baltarusiai sukūrė Kolorado vabalui atsparią bulvių rūšį  (22)

Baltarusijos mokslininkai skelbiasi sukūrę Kolorado vabalui atsparią bulvių rūšį, pranešė Rusijos naujienų agentūra "Interfax".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie naują bulvių rūšį žurnalistus informavo Baltarusijos valstybinio universiteto Molekulinės genetikos laboratorijos vadovas Nikolajus Kartelis. Jo teigimu, "tyrimai vyksta keliomis kryptimis, o perspektyviausiais laikomi transgeninės bulvės, atsparios Kolorado vabalui, gavimo darbai".

Tikimasi, kad tokia bulvė pasižymės grybelio patogenais, kurie sukels įvairias ligas Kolorado vabalams, naikinantiems bulvių laukus. Tyrimai jau atliekami laboratorinėmis sąlygomis.

„Įdiegti naują bulvių rūšį pramonėje galėtume aktyviau, bet neturime tiek laukų bandymams“, – sakė Baltarusijos mokslininkas N.Kartelis. Jis pridūrė, kad jau 2010 metais bus paruošti du nedideli laukai, kuriuose bus auginami genetiškai pakeisti šakniavaisiai.

Baltarusijos valstybinio universiteto Molekulinės genetikos laboratorijos vadovas taip pat informavo, kad šiuo metu mokslininkai kuria ir transgeninį rapsą, kuris, tikimasi, bus atsparus herbicidams.

Mokslininkai teigia, kad tiek bulvių, tiek rapso patogenai bus visiškai nekenksmingi žmonėms. Ekologiniu požiūriu patogenai yra svarbūs, nes vykdo natūralią atranką, kurios metu išlieka atspariausi, sveikiausi individai. Kai kurie ligų sukėlėjai panaudojami kenkėjų biologinei kontrolei.

Tai ne pirmas kartas, kai mokslininkai mėgina sukurti Kolorado vabalui atsparias bulvių rūšis. Panašūs bandymai buvo atliekami Ukrainoje 1997-1999 metais.

Ukrainos mokslininkai tada bendradarbiavo su JAV biologinių tyrimų centru „Monsanto“, turinčiu daugiau kaip 100 specialių laboratorijų.

Amerikiečiai mėgino ir Lietuvoje pradėti transgeninio rapso bandymus, tačiau, pasipriešinus žemės ūkio specialistams ir visuomenei, buvo uždrausta „Monsanto“ apsėti kelis šimtus hektarų bandomųjų žieminio rapso laukų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
Autoriai: Gediminas Stanišauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)

Susijusios žymos: