Tyrimas: kanapių rūkymas pažeidžia smegenis  (33)

Švedijoje atliktas tyrimas atskleidė, kad marihuanos rūkymas jauniems žmonėms yra kur kas pavojingesnis, nei buvo manoma iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijos nacionalinio visuomenės sveikatos instituto (Statens folkhälsoinstitut) daktaras Nilsas Stenströmas šalies naujienų agentūrai TT sakė, kad naujasis tyrimas atskleidė, jog net labai saikingas marihuanos vartojimas gali pažeisti smegenis.

Švedijos sveikatos apsaugos specialistų duomenimis, pastaraisiais metais Švedijos jaunimas vis mažiau vartojo marihuaną. Tokia tendencija buvo stebima ne vienerius metus. Tačiau naujausi tyrimai liudija, kad ši tendencija keičiasi – esą tarp jaunuolių vėl ėmė populiarėti kanapių kvaišalai. Marihuana vėl ėmė plisti tarp devintokų ir vyresnių vidurinių mokyklų moksleivių bei pirmųjų – antrųjų kursų studentų.

Švedijos nacionalinis visuomenės sveikatos institutas užbaigė tarptautiniu mastu iki 2008 m. vykdytų marihuanos poveikio sveikatai tyrimų apžvalgą. Šio tyrimo, analizavusio kanapių ir hašišo vartojimo pasekmes, išvadose teigiama, kad kanapių rūkymas gali sukelti šizofreniją ir psichozes.

„Kanapės gali paspartinti latentinių psichikos ligų eigą, tačiau ir pačios gali sukelti rimtų psichikos sutrikimų“, - pareiškė N. Stenströmas, pridurdamas, kad požiūris į kanapes kaip į „lengvą“ narkotiką yra klaidingas.

Keli nauji paauglių sveikatos tyrimai taip pat atskleidė, kad net retsykiais vartojusieji marihuaną susidūrė su rimtomis sveikatos problemomis.

„Jaunuolių smegenys dar vystosi, todėl yra itin pažeidžiamos. Tyrimų rezultatai rodo, kad kanapių rūkymas gali jiems pridaryti daug žalos, įskaitant atminties ir gebėjimo mokytis pablogėjimą“, - sakė daktaras Stenströmas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(43)
(18)
(24)

Komentarai (33)