Totalus fiasko! Kinija nebeduos nė cento pasauliniam projektui Rusijoje, tuo pačiu visiškai žlugo Šiaurės jūrų kelias, Rusijos rinka pasmerkta  ()

Didelio masto Kinijos projektas „Didysis šilko kelias“ šiemet Rusijos Federacijos teritorijoje buvo visiškai įšaldytas dėl karo su Ukraina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis 2022 metų pirmojo pusmečio rezultatais, Kinijos investicijų į Rusijos Federaciją apimtys projekto iniciatyva pasirodė esančios nulinės, praneša „Financial Times“, remdamasis „Green Finance & Development Center“ duomenimis.

„Kremliaus viltys dėl Kinijos pagalbos įveikiant Vakarų finansinę blokadą ir toliau žlunga“, – rašo „The Moscow Times“, remdamasis „Bloomberg“ duomenimis.

Logika, kuria vadovaujasi kinai Rusijos atžvilgiu, atrodo visiškai pagrįsta, sako ekonomikos analitikas Anatolijus Nesmijanas. Naujasis „Šilko kelias“ – tai infrastruktūros projektas, susiejantis Kiniją su Europos rinka ir tuo pačiu leidžiantis prasiskverbti į tranzitinių šalių rinkas.

Savo „Telegram“ kanale jis pažymi, kad po karinės atakos prieš Ukrainą vasario 24 d. Kinija nustojo domėtis Rusija kaip tranzitine teritorija į Europą dėl to, kad Europa uždaryta bet kokiam prekių judėjimui iš Rusijos teritorijos, o tos, kurios vis dar gabenamos, gali būti bet kuriuo metu uždraustos, sankcionuotos ir apribotos.

„Šiaurės jūrų kelias, kurį aktyviai propaguojame kaip alternatyvą esamiems jūrų maršrutams, reikalauja milžiniškų investicijų į pakrančių infrastruktūrą. Tai nėra menka užduotis net normaliai veikiančiai ekonomikai, tačiau dabar jai galima drąsiai dėti tašką. Ir galiausiai, Kinijos susidomėjimas Rusijos vidaus rinka taip pat atrodo labai spekuliatyvus. Taip, žinoma, Rusijos rinka tapo laisvesnė pasitraukus kai kurioms Vakarų įmonėms, tačiau chroniška problema – itin maža efektyvi paklausa. Nuskurdę gyventojai, kitaip tariant. Galima tokią rinką plėtoti, bet tai nekelia susidomėjimo“, – pastebi ekspertas.

 

Anot jo, tai yra priežastis, dėl kurios visiškai nutrūksta bet kokios Kinijos investicijos į projektą.

„Kremlius bando įtikinti (greičiau save), kad didis Kinijos draugas pakeis pasitraukusius Vakarų priešus, bet nieko panašaus nevyksta. Rusija, einanti į dugną, Kinijos nedomina. Kinija neužsiima labdara, kinų dorybių sąraše niekada nebuvo draugystės dėl ideologinių priežasčių, o kokia yra Kremliaus ideologija?“ – pabrėžė Nesmijanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(146)
(2)
(144)

Komentarai ()