Karo analitikai: kad Serbijos konflikto kurstyme neapsieita be Kremliaus dvoko, išsidavė Marija Zacharova  ()

Putinas rėžė kalbą Leningrade, oj, Sankt Peterburge, minint Rusijos karinio jūrų laivyno dieną ir pareiškė, kad „dabartinė padėtis reikalauja labai ryžtingų veiksmų“, o laivynas užtikrins Rusijos suverenitetą prieš NATO ir kitas priešiškas jėgas. Putleris pasidžiaugė, kad artimiausiais mėnesiais bus pradėtos tiekti hipergarsinės sparnuotosios raketų sistemos „Cirkon“, galinčios skrieti 1000 kilometrų. Šios raketos skirtos kovai tiek su taikiniais jūroje, tiek ir sausumoje, tačiau iš esmės jos gaminamos skandinti lėktuvnešius, povandeninius ir visų kitų tipų laivus. Beje, ši raketa yra kiek patobulintas bendras Indijos - Rusijos produktas BrahMos, ta pati Oniks, tik, teigiama, galinti išvystyti 5 ar 6 garso greičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nieko nauja. Vos Putinas išsižioja – iš burnos krenta raketos, tegu ir indiškos. Pastarasis, itin intensyvus, Mykolajivo apšaudymas, kurio metu nužudytas grūdų eksportu užsiimantis 74 metų verslininkas Oleksijus Vadaturskis ir jo žmona Raisa – taip pat Putino kalba. Greičiausiai tai atsakas į Sevastopolio apšaudymą ir kerštas už Kryme sužlugdytą karinio laivyno šventę.

Putinas tikrai žino, kad jo Rusija nei iš tolo negali lygiuotis į JAV ir NATO karinius laivynus, nuo kurių atsilieka keletą kartų̃. Vienintelė sritis, kurioje Rusija gali vaidinti supervalstybę, yra raketų technologijos ir branduoliniai ginklai.

Tarptautinis Raudonojo kryžiaus komitetas laukia galimybės patekti į Olenivkos kalėjimo stovyklą, kurioje įvyko Ukrainos karo belaisvių žudynės. Prieiga prie karo belaisvių privaloma pagal Ženevos konvenciją. Raudonojo kryžiaus prašymo Rusija nepatenkino.

Mes nuo pat pradžių skeptiškai žiūrėjome į Azovstalio gynėjų gelbėjimo operaciją, tarpininkaujat TRK, netikėjome pažadais, kad kariai laisvę išvys po kelių dienų. Ar galėjo būti tikėtinas Mariupolio didvyrių paleidimas? Juk jie taptų gyvu, vaikščiojančiu, istoriją liudijančiu pavyzdžiu kitiems ukrainiečiams ir ateinančioms kartoms, kaip reikia kautis.

Nelogiška mums atrodė ir sklandi išlaisvinimo operacija, nes KBG budelių, kankinusių mūsų partizanus, lupusių jiems dantis, nagus, pjausčiusių galūnes ir lyties organus palikuonys mokyti toli gražu ne gailestingumo. Ten iki šiol mokoma vieno amato – palaužti kankinant ir itin žiauriai, didžiausioje, skausmingiausioje agonijoje – nužudyti.

Jungtinių Valstijų ambasadorė Ukrainoje Bridget Brink pasmerkė išpuolį prieš Olenivkos kalinius, pavadindama tokį elgesį „barbarišku Rusijos pajėgų elgesiu su ukrainiečių karo belaisviais”.

Užtenka smerkt, laikas Vašingtonui oficialiai paskelbti Rusiją teroristine valstybe.

Pasirodė pirmosios Kremliaus užuominos dėl galimų paliaubų sąlygų. Informacija pateikta ne Rusijos, o JAV ekspertų Steveno Simono ir Johnatano Stevensono lūpomis, siūlančių Jungtinėms Valstijoms įtikinti Ukrainą pradėti derybas su Rusija, ieškant diplomatinio konflikto sprendimo būdo. Ekspertai siūlo apriboti Ukrainos ir Rusijos pajėgas ir nustatytose demilitarizuotose zonose dislokuoti taikdarius, kurių vadovavimui JAV turi didelės patirties.

Šis siūlymas yra ne kas kita, kaip siekis konfliktą įšaldyti iki kito puolimo. Kyjivas supranta, kad tokios paliaubos lygios pralaimėjimui, todėl tikime, kad laikysis tvirtai prieš įvairiausio plauko „ekspertų” gundymus ir Kremliaus žabangas.

 

Europos energetikos bendrovės gauna rekordinį pelną, nes didelės sąskaitos verčia vartotojus leisti kurui daugiau pinigų.

„Shell“ ketvirčio pelnas siekė 13,6 mlrd. JAV dolerių, t. y. 92 % daugiau nei prieš metus.

„British Gas“ savininkė „Centrica“ gavo 1,6 mlrd. JAV dolerių.

Norvegijos įmonė „Equinor“ po sėkmingo antrojo ketvirčio akcininkams išmokėjo papildomus 3 mlrd. dolerių dividendus, o Prancūzijos „Total SE“ pajamos patrigubėjo iki 9,8 mlrd. dolerių.

Kylant kuro kainai, proporcingai pučiasi pelnas ir pajamos, gaunamos iš mokesčių. Gal būtų teisinga klestinčioms bendrovėms vartotojus užgriuvusią mokestinę naštą pasidalinti kolegialiai?

Ups, nusišnekėjom. Į verslo reikalus nesikišama. Ir į realpolitik.

Nors JK buitiniams vartotojams kainos už šildymą patrigubėjo, prognozuojama, jog jos kils ir 2023-aisiais, o energetinė krizė tęsis iki 2025 m.

Vakar įsiplieskė neramumai tarp Serbijos ir Kosovo. Sekmadienio popietę Kosovo šiaurėje, Mitrovicoje, aidėjo oro pavojaus sirenos. Pranešama (pirminė informacija), kad serbai pradėjo blokuoti kelius po to, kai Kosovo vyriausybė priėmė nutarimą vietos serbams išduoti laikinuosius tapatybės dokumentus.

Vakar Serbijos politikas Vladimiras Džukanovičius socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, jog „Serbija bus priversta pradėti Balkanų denacifikaciją”.

 

Kad šiame konflikto kurstyme neapsieita be Kremliaus dvoko, išsidavė Marija Zacharova, vos ne tą pačią akimirką pereiškusi, jog „Rusija ragina Prištiną ir už jos stovinčias JAV bei ES nutraukti provokacijas ir gerbti serbų teises Kosove“.

Serbija – neabejotina Rusijos partnerė ir satelitė. Pernai gegužę Serbijoje vyko jungtinės Rusijos ir Serbijos karinės pratybos „Jungtinis atsakas“. Už paramą 2021 lapkričio 26 d. Putinas Serbijos prezidentui Aleksandar Vučič pažadėjo parduoti dujas po 270 $ už 1000 m³ ir nekelti kainos pusę metų, tuo tarpu po invazijos dujų tarifai Europos biržoje šokinėjo iki 3600 $ už 1000 m³.

Dabar už šią kalėdinę dovanėlę metas Serbijai atidirbti. Putino režimas neabejotinai seniai įtraukė Serbijos – Kosovo konflikto scenarijų kaip dar vieną galvos skausmą Europai.

Pasaulinio terorizmo lizdas tęsia tarptautinį terorą visais jam įmanomais būdais.

Šiandien iš Odesos uosto išplaukė pirmasis grūdų karavanas.

Operacinis lygmuo

Rusija savo veiksmais Ukrainoje siekia pademonstruoti kuo daugiau raumenų, galios ir įbauginti priešininką. Raketų kruša ir miestų griovimais atsakoma į bet kokią sėkmingesnę Ukrainos ataką ar Vakarų pareiškimą, kad Rusija išsikvėpė ir nusilpo. Kremlius suvokia, kad ukrainiečių apšaudymas fronto linijoje bus eilinis skaičius karo statistikoje. Tuo tarpu civilių aukos ir sugriauti miestai bus tai, apie ką kalba visas pasaulis.

 

Deja, barbarai nesuvokia, jog tokiais veiksmais Rusija laidoja save šimtams metų į priekį, kaip bet kokį žmogiškumą, karo taisykles pripažįstanti valstybė.

Taktinis lygmuo

Per pastarąją parą okupantai septynis kartus apšaudė Sumų regioną. Užsidegė ir buvo sunaikinti 25 hektarai kviečių.

Į Bilopilio kaimus buvo paleisti 24 sviediniai. Sunaikinti du civiliniai automobiliai ir apgadinta ferma. Iš viso į regioną buvo paleista apie 90 šūvių iš įvairaus tipo sunkiųjų ginklų.

Okupantai iš sunkiosios artilerijos ir toliau apšaudo Charkivą, Slovjanską, Bachmutą ir kitus miestus.

Laikinai okupuotoje Chersono srityje Ukrainos naikintuvai du kartus smogė į rusų įtvirtinimus.

Ukrainiečiai sunaikino rusų amunicijos sandėlį Skadovske.

Rusų atakos lėktuvai ciniškai atakavo civilius objektus Avdijivkos, Novoselivkos ir Jurjevkos gyvenvietėse.

Pranešama, jog iš Krymo į Chersono sritį važiavusio traukinio sunaikinimas – HIMARS darbas. Nuo bėgių „nuleista“ daugiau kaip 40 vagonų su Rusijos kariais, įranga, amunicija. Žuvo 80 okupantų, 200 sužeista.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Aurimas Navys
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()