[Žinios trumpai] Rusai turi šarvuotį, kuris tiesiogine prasme išsilydo į metalo gabalą: kariuomenė šokiruota, gamintojui dzin (Foto)  ()

BMP-3 aliuminio šarvai ir 100 mm amunicija toli gražu nėra geriausias derinys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

BMP-3, sukurtas prieš SSRS žlugimą, realioje kovoje parodė gana abejotiną efektyvumą. Jo integruotos funkcijos, kurios turėjo paversti jį itin efektyvia kovos mašina, turėjo esminių trūkumų.

Visų pirma, galingas 100 mm ginklas taip pat reiškia, kad įgula ir desantininkai iš tikrųjų sėdi ant 100 mm sviedinių, o deklaruota apsauga nuo sunkiųjų kulkosvaidžių vis dar neapsaugo nuo raketinių granatsvaidžių, jau nekalbant apie prieštankines raketas. Tuo pačiu metu bandymas sumažinti kovinę masę naudojant aliuminio šarvus gaisro atveju visiškai sunaikina mašiną – aliuminis tiesiog išsilydo.

Tuo pat metu Rusija dėjo daug vilčių į BMP-3, pradėdama iš naujo aprūpinti savo motorizuotus šaulius šia mašina.

 

Tačiau dabar, kaip paaiškėjo, Rusijos Federacijos Gynybos ministerija bando atnaujinti BMP-2 gamybą ir įsakė „Kurganmašzavod“, gaminančiai BMP-3, dirbti prie „ankstesnės kartos“ pėstininkų kovos mašinų gamybos, teigė šios įmonės direktorius Petras Tyukovas. Įdomu ir tai, kad gamykla stengiasi to atsisakyti.

„Visi kariškių pasiūlymai dėl ankstesnės kartos BMP gamybos atnaujinimo ar jų kapitalinio remonto su modernizavimo elementais yra kruopščiai svarstomi. Tačiau reikia suprasti, kad tokių gaminių kaina bus daug didesnė nei naujų masinės gamybos mašinų, tokių kaip BMP-3 ir BMD-4M. Tiek „Kurganmašzavod“, tiek „Rostec“ valstybinė korporacija, tiek Rusijos Federacijos gynybos ministerija siekia pagrįsto supratimo, kaip formuoti kariuomenės karinės technikos poreikius“, – jį citavo Rusijos žiniasklaida.

 

Tačiau greičiausiai esmė ne ta, kad BMP-2 gaminti bus brangiau nei BMP-3. Priešingai, vienas 80-ųjų BMP-2 modelis su minimaliu modernizavimu kainuos pigiau nei BMP-3. Tačiau gamybos linijų pertvarkymas, gamybos ir tiekėjų schemos pertvarkymas nėra naudingas nei pačiai gamyklai, nei „Rostec“. Nes būtent BMP-2 gamyba nėra pelninga dėl mažesnių maržų.

Štai kodėl tame pačiame interviu „Kurganmašzavod“ vadovas praneša, kad „remiantis BMP-3 naudojimo patirtimi“ buvo nuspręsta mašiną sustiprinti papildomu apsaugos kompleksu, būtent šarvuotais ekranais. Be to, mašinoje kuriamas aktyvios apsaugos kompleksas.

 

 

Vienintelė problema, apie kurią Piotras Tyukovas nekalbėjo, yra tikrų serijinių aktyviosios apsaugos komplekso pavyzdžių Rusijoje trūkumas. Ir jos masinė gamyba visiškų sankcijų sąlygomis atrodo daugiau nei abejotina. Bet jei nebūtų sankcijų, o aktyviosios apsaugos kompleksas būtų paruoštas serijinei gamybai, jo kaina BMP-3 kainą padidintų dar daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(0)
(45)

Komentarai ()