[Žinios trumpai] Kodėl brangiausias Putino okupacinis projektas - Krymo tiltas - tapo svarbiausiu Ukrainos taikiniu?  ()

Maždaug 19 km ilgio Krymo tiltas, dar vadinamas Kerčės tiltu, yra kelių ir geležinkelių tiltų pora, jungianti Kerčės pusiasalį Kryme su žemynine Rusija. Ukraina pareiškė, kad Krymo tiltas bus pašalintas „savanoriškai ar ne“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Krymo tiltas (ar tiltai) yra ilgiausias toks rusiškas statinys. 2014 metais Rusija ir jos nežymėti kariai įsiveržė ir aneksavo Krymą, kurį Vakarų valstybės vis dar pripažįsta suverenia Ukrainos teritorija. Ukraina, žinoma, nepadėjo rusams keliauti į okupuotą teritoriją, todėl Krymas Rusijai buvo pasiekiamas tik vandeniu arba oru. Po poros metų buvo pradėtas statyti tiltas - kelių tiltas atidarytas 2018 m., o geležinkelio – 2019 m. Tik kiek laiko jie dar stovės?

Trečiadienį Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Michailas Podoliakas pažadėjo, kad tiltai bus sunaikinti. Jis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Dėl „Kerčės tilto“. Tarptautinėje teisėje įrašyta: Krymas yra Ukraina. Štai kodėl šis tiltas yra banalus nelegalių statybų objektas, kurio statybai Ukraina nedavė leidimo. Jis kenkia pusiasalio ekologijai, todėl turi būti išmontuotas. Savanoriškai ar ne – nesvarbu“.

Aišku, pagrindinė priežastis sugriauti šį nelegalų statinį nėra ekologija - ta geležinkelio linija yra nepaprastai svarbi karinės logistikos grandinėje. Ir Ukraina gali jį sugriauti. Ar bent jau stipriai apgadinti.

Pastaruoju metu sprogimai supurtė keletą Rusijos karinių objektų Kryme. Antradienį sprogimas nugriaudėjo Rusijos ginklų saugykloje Krymo šiaurėje - dėl šios katastrofos Rusija kaltina sabotažą. Savaitę anksčiau, rugpjūčio 9 d., Rusijos Saki oro pajėgų bazėje Kryme įvyko daugybė sprogimų, kurie, kaip rodo palydovinės nuotraukos, padarė didelę žalą vietai ir sunaikino nemažai orlaivių - dėl to Rusija apkaltino saugumo taisyklių nepaisymą.

 

Ukraina neprisiima atsakomybės, bet aukšto rango Ukrainos pareigūnas „New York Times“ sakė, kad jo šalis tai suorganizavo. Rusija nenori to viešai pripažinti, nes tai atrodytų kaip pralaimėjimas ir pripažinimas, kad oro gynybos sistemos neveikia. Kita vertus, tai yra vieša paslaptis - Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius Benas Wallace'as BBC sakė, kad kelių sprogimo taškų buvimas rodo tyčinį išpuolį. Jis sakė: „Ukraina turi teisę, jei reikia, imtis mirtinos jėgos, kad ne tik atgautų teritoriją, bet ir nustumtų įsibrovėlį“.

 

Krymo tilto sunaikinimas yra diskusijas keliantis klausimas. Kalbėdamas su „Newsweek“, mokslininkas, analitikas Mike'as Martinas tvirtino, kad būtų klaida, jei Ukraina artimiausiu metu smogtų Krymo tiltui: „Jei būčiau ukrainietis, aš to nedaryčiau, nes visada norisi palikti kelią savo priešams pabėgti. Norisi, kad tiltas būtų atidarytas kuo ilgiau“.

„Laikyčiau jį taikiklyje, kad pastebėję didžiulį tiltu atkeliaujantį pastiprinimą, galėtume su tuo susidoroti“, pridūrė Martinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: