Ukraina ginkluosis ne JAV naikintuvais? Pasirinktas kitas kandidatas nr. 1 ir tai ne F-16: štai kas žinoma (Video)  ()

Nemažai oficialių viešų pareiškimų ir įvykių aiškiai rodo, kuris naikintuvas gali būti laikomas kandidatu nr. 1 sustiprinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarų naikintuvų įsigijimo klausimas Ukrainai tebėra vienas aktualiausių, nes jie apverstų situaciją danguje ir padėtų įgyti pranašumą ore. Bet tai yra ilgalaikis procesas, vadinamas „operatyvinės parengties pasiekimu“ – tai yra, visos antžeminės infrastruktūros dislokavimas, pilotų ir technikų mokymai, visos logistinės bazės aprūpinimui degalais ir amunicija sukūrimas, aptarnavimo sistemos sukūrimas.

Pasak JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojo politikai Colino Kahlo, amerikiečių naikintuvams dislokuoti prireiks kelių metų. Bet tuo pačiu galimas scenarijus, leidžiantis tikėtis, kad Ukraina artimiausiu metu gaus modernius 4+ kartos lėktuvus.

Po tiesioginio klausimo, ar JAV tieks lėktuvus, Colinas Kahlas atsako, kad ne. Tačiau tai nereiškia, kad nėra kitų galimybių. Juolab kad anksčiau buvo teigiama, kad nebūtina apsiriboti vien amerikietiškais lėktuvais.

Ir šioje situacijoje reikia pažvelgti į kitą įvykį, būtent į gynybos viršūnių susitikimą Kopenhagoje, kuris įvyko rugpjūčio 10 d. Ir taip pat į įvykius, kurie įvyko viršūnių susitikime.

Visų pirma, Švedijos gynybos ministras teigė, kad šalis gali pradėti tiekti ginklus Ukrainai, o remiantis hipotetiškai galimu sąrašu, tikrai įdomių variantų yra palyginti nedaug. Vienas iš Švedijos ginklų pavyzdžių, itin įdomus Ukrainai – švediškas naikintuvas JAS 39 „Gripen“.

Tada įvyko įvykis, kuris visai nesukėlė didelio susidomėjimo: Ukrainos ir Švedijos susitarimo dėl bendradarbiavimo gynybos srityje patvirtinimas, kuriuo buvo atnaujinta 2011 metais pasirašyta sutartis.

 

Galiausiai JAS 39 „Gripen“ buvo laikomas vienu iš pirmųjų kandidatų Ukrainos oro pajėgų atnaujinimui. Tai buvo paminėta Ukrainos 2035 m. vizijoje (atnaujinanti armiją). Taip pat apie „Gripen“ svarstymą kandidatu liepos viduryje paskelbė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, sakydamas, kad tai yra geriausias variantas, atsižvelgiant į esamą Ukrainos antžeminę infrastruktūrą. Tai yra, gana daug viešų pareiškimų ir žingsnių, kurie nurodo būtent JAS 39 „Gripen“.

Į šį pasirinkimą įtrauktas net naujas Colino Kahlo pareiškimas, pabrėžęs ekonominį komponentą. Faktas yra tas, kad būtent „Gripen“ turi mažiausią skrydžio valandos kainą, o sutarties su Brazilija pavyzdys leidžia manyti, kad „Saab“ yra pasirengęs netgi lokalizuoti orlaivių gamybą.

 

Atsižvelgiant į visus šiuos veiksnius, JAS 39 „Gripen“ yra visiškai įmanomas ir yra pirmasis kandidatas stiprinti Ukrainos oro pajėgas. Tuo pačiu metu, kaip jau aiškiai nurodė Pentagonas, kol visi šie procesai yra plėtojami, JAV ir sąjungininkės ne tik rems, bet ir plės Ukrainos esamo oro laivyno kovinius pajėgumus.

Žinoma, visi šie vieši pokalbiai galbūt yra skirti užmaskuoti planus. JAV ir sąjungininkės gana efektyviai tiekia Ukrainai gana įdomius ginklų pavyzdžius visiško slaptumo režimu, atitraukiant dėmesį viešu komponentu ir aktyvia diskusija. Dėl to apie tiekiamą ginkluotę sužinome pagal Rusijos ataskaitas po sėkmingų smūgių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(96)
(2)
(94)

Komentarai ()