[Žinios trumpai] Latvijos prezidentas emocingai pasakė viską, ką galvoja apie vizas rusams  ()

Draudimas Rusijos piliečiams atvykti į Baltijos šalis ir Lenkiją yra ne tik šių šalių saugumo klausimas, bet ir viena iš svarbių antirusiškų sankcijų rūšių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė Latvijos prezidentas Egils Levits, pranešė „Laisvės radijas“.

„Taip pat morališkai neįmanoma pateisinti, kad tuo metu, kai Rusijos kariuomenė žudo civilius Ukrainoje, rusai yra mūsų šalyse“, – aiškino Latvijos prezidentas.

Jis priminė, kad Lietuva, Estija ir Lenkija jau prisijungė prie iniciatyvos neleisti Rusijos piliečiams kirsti savo sienų, net jei jie turi galiojančią Šengeno vizą. Netrukus tokį sprendimą turėtų priimti ir Suomija.

Levits nemano, kad toks draudimas pažeidžia Rusijos piliečių teises. O tiems, kurie teigia kovojantys prieš Putino režimą, jis siūlo gauti pabėgėlio statusą, o ne vykti į Europos šalis kaip turistams.

„Rusai, kuriuos iš tiesų represuoja valstybės institucijos, gali prašyti prieglobsčio kaip pabėgėliai. Turime tam skirtus įstatymus ir, žinoma, kaip ir visi kitų šalių piliečiai, jie gali prašyti prieglobsčio“, – pabrėžė Levits.

Penkios šalys – Estija, Lietuva, Čekija, Danija, Suomija ir Čekija jau pasisakė už tai, kad būtų uždrausta išduoti Šengeno vizas Rusijos piliečiams. Pirmoji sąraše esanti šalis jau įgyvendino atvykimo apribojimą.

 

Rusijoje po panašių pareiškimų prašymų išduoti Šengeno vizas skaičius per dvi savaites šoktelėjo 40 procentų, o Rusijos pareigūnai pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų dėl draudimo.

Kipras, Graikija ir Vokietija nepritarė visuotiniam draudimui. Kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad „tai ne Rusijos žmonių, o V. Putino karas“.

Nuo rugsėjo 19 dienos Estija, Latvija, Lietuva ir Lenkija draus rusams įvažiuoti į šalį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(77)
(1)
(76)

Komentarai ()