Europoje dar neregėti dalykai: Prancūzija išjungia šviesas, stabdomi fontanai, mažinama temperatūra pastatuose  (3)

Prancūzijos pareigūnai Lilio mieste viešuosiuose pastatuose sumažino apšvietimą, siekdami riboti energijos suvartojimą, artėjant sunkiam šaltajam sezonui ir žemyną slegiant energijos trūkumui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiniasklaidos praneša, kad pirmadienį šiauriniame Prancūzijos mieste prasidėjusios elektros taupymo priemonės energijos suvartojimą sumažino septyniais procentais.

„Norėjome greitai paskelbti energetinio blaivumo priemones, o vienas iš lengviausių buvo (nutraukti) viešųjų pastatų apšvietimą, nes Lilio gyventojams tai buvo neskausminga, nors mums tai yra simboliška", – sakė Lilio mero pavaduotojas Audrey Linkenheldas.

„Turime apie dešimt savivaldybės pastatų, kurie yra apšviesti... ir žinome, kad jie vartoja energiją. Ir nors suvartojimas nebuvo didelis, mums buvo svarbu duoti ženklą taupymui".

„Tai, kad sumažinome apšvietimą, leidžia sutaupyti 170 000 kilovatvalandžių arba apie 30 000 eurų", – pažymėjo A. Linkenheldas.

Kitos miesto valdininkų taupymo priemonės buvo temperatūros daugumoje viešųjų pastatų ir baseinų sumažinimas, miesto atogrąžų sodo ir dviejų fontanų uždarymas.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje A. Linkenheldas nurodė, kad šios priemonės sumažino suvartojimą maždaug septyniais milijonais kilovatvalandžių ir iš viso savivaldybei sutaupė apie milijoną eurų.

Tuo tarpu Prancūzijos miestas Nantas ėmėsi panašių priemonių ir sumažino šildymą viešuosiuose pastatuose. Kiti miestai, pavyzdžiui, Paryžius, Strasbūras ar Reimsas, artimiausiomis savaitėmis paseks šiuo pavyzdžiu, nes visoje Europoje stiprėja energijos krizė.

Europos Sąjunga ruošiasi nuosmukiui dėl sparčiai kylančių dujų kainų ir sparčiai augančios infliacijos, nes, pasak aukščiausio ES pareigūno, ateinanti žiema greičiausiai bus „viena blogiausių istorijoje".

Taip pat Švedijoje ministrė pirmininkė Magdalena Andersson praėjusią savaitę perspėjo, kad ateinančią žiemą europiečiams gresia sunkumai ir pavojingi sutrikimai.

M. Andersson sakė, kad artėja „karo žiema", siejanti Europos energijos krizę su besitęsiančiu Ukrainos ir Rusijos konfliktu.

„Rusijos energetinis karas turi rimtų pasekmių Europai ir Švedijos namų ūkiams bei įmonėms, ypač pietų Švedijoje, kuri priklauso nuo elektros kainų Vokietijoje, o tai savo ruožtu labai susieta su dujomis", – sakė ji.

 

„Tai kelia grėsmę mūsų finansiniam stabilumui. Jei greitai nesiimsime veiksmų, tai gali sukelti rimtų sutrikimų Šiaurės ir Baltijos šalyse“, – pridūrė ji. „Blogiausiu atveju galime patekti į finansų krizę".

M. Andersson kalba nuskambėjo netrukus po Maskvos pranešimo, kad ji neribotam laikui uždaro vieną dujotiekį, kuriuo Rusijos gamtinės dujos tiekiamos į Vakarų Europą.

Rusijos dujų milžinė „Gazprom" neribotam laikui sustabdė gamtinių dujų tiekimą į Europą dujotiekiu „Nord Stream 1", sunkėjant žemyno energetikos krizei.

Rusija kaltina JAV dėl energetikos krizės Europoje, stumdama ir provokuodama Europos lyderius žengti „savižudišką" žingsnį – įvesti sankcijas Maskvai dėl Ukrainos.

Antradienį Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova apkaltino amerikiečius dėl energijos krizės Europoje, sakydama, kad JAV vadovaujamos sankcijos sukėlė dabartinę energetikos krizę visame Europos žemyne.

 

Kalbėdama su žurnalistais Rytų ekonomikos forumo šalies Tolimųjų Rytų uostamiestyje Vladivostoke, M. Zacharova pažymėjo, kad JAV jau seniai siekė nutraukti energetinius ryšius tarp Rusijos ir didžiųjų Europos valstybių, tokių kaip Vokietija, nors Maskva buvo patikima šalis, energijos tiekėja nuo sovietinių laikų.

Rusija pasmerkė Europos bandymus apriboti Rusijos energijos kainas, sakydama, kad tokios priemonės pasmerktos žlugti ir kainos kils toliau, nei bandoma dirbtinai.

„Vyravo Vašingtono dominavimas", – sakė M. Zacharova. „Į valdžią Europos Sąjungoje buvo atvestos politinės jėgos, kurios atlieka „avelių provokatorių" vaidmenį.

„Tai absoliuti savižudybė, bet atrodo, kad jiems teks tai išgyventi“, – pridūrė ji.

Paklausta, kas turi nutikti, kad per „Nord Stream 1" vėl pradėtų kidėti dujos, M. Zacharova atsakė: „Klausykite, jūs man užduodate klausimus, į kuriuos net vaikai žino atsakymą: tie, kurie pradėjo tai, turi tai užbaigti".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai (3)