[Žinios trumpai] ES artėja prie grandiozinio susitarimo: Europa bus aprūpinta nafta, Rusijai įsigalios pilnas embargas  ()

Europos Sąjunga žvalgosi alternatyvių naftos tiekėjų ir tokių rinkoje tikrai yra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau žinoma, kad Irano valstybinė įmonė NIOC savo naftai ketina ieškoti naujų klientų Italijoje, Ispanijoje, Turkijoje ir Graikijoje. Šios Viduržemio jūros šalys anksčiau jau pirko Irano naftą, tačiau vėliau įsigaliojo Vakarų sankcijos. „Bloomberg“ žurnalistai praneša, kad kai tik Iranas vėl pradės bendradarbiauti su Vakarais dėl savo branduolinės programos, ankstesnės sankcijos bus panaikintos ir derybos dėl naftos tiekimo ES gali būti atnaujintos.

Jau gruodį ES šalys turėtų visiškai atsisakyti rusiškos naftos. Teheranas turi puikias galimybes pakeisti Rusiją Europos rinkoje, juolab kad derybos su Vakarais dėl branduolinės programos netrukus bus atnaujintos.

Irano „juodasis auksas“ savo kokybe labai artimas Rusijos Uralo naftai. 2015 metais Iranui buvo panaikintos sankcijos naftos gavybai. Iki 2015 metų ES šalys iš Irano kasdien importuodavo po 0,6 mln. barelių, o dabar iš Rusijos Federacijos kasdien importuojama iki 1,2 mln. Iranietiška nafta bent jau teoriškai galėtų beveik visiškai pakeisti importą iš Rusijos. Panaikinus sankcijas naftos rinkoje Iranas galės parduoti 1 mln. barelių per dieną.

 

„The Wall Street Journal“ žurnalistai neabejoja, kad Vakarai yra pasirengę panaikinti Teheranui skirtas sankcijas mainais į branduolinės programos kontrolę. Šios žinios suartino JAV ir Iraną.

(220)
(10)
(210)

Komentarai ()