[Žinios trumpai] Ką reiškia baltas kryžius ant Ukrainos technikos?  ()

Baltas kryžius vis dažniau pasirodo ant Ukrainos karinės technikos ir ukrainiečių socialiniuose tinkluose. Kas yra šis simbolis – išsiaiškino UNIAN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2022 metų rugsėjį internete pasirodė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų įrangos nuotraukos ir vaizdo įrašai su baltu kryžiumi. O deputatai ir paprasti ukrainiečiai deda kryželius ant nuotraukų socialiniuose tinkluose arba naudoja juos slapyvardžiuose. Net Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas vadinamas „Ukrainos kryžiaus žygiu“.

Šio simbolio reikšmę paaiškino TSN. Paaiškėjo, kad lygiakraštis kryžius yra labai senas simbolis, nuo seno naudojamas mūšiuose. Tai vadinama „pergalės ženklu“.

Lygiakraštis kryžius pirmą kartą pasirodė 300-aisiais, valdant imperatoriui Konstantinui. Legenda pasakoja, kad prieš mūšį Konstantinui pasirodė dieviškoji apvaizda, kuri patarė ant skydo uždėti kryžiaus piešinį. Konstantinas tai padarė ir nugalėjo priešą.

Po to imperatorius leido išpažinti krikščionybę Romos imperijoje ir paskyrė lygiakraštį kryžių kaip krikščionybės pergalės prieš pagonybę simbolį.

Ukrainos istorijoje šis simbolis buvo dažnai naudojamas. Ant kazokų mūšio plakatų ir etmono Bogdano Chmelnickio vėliavos buvo pavaizduotas lygiakraštis kryžius. Jis taip pat buvo rastas ant herbų ir kazokų antspaudų. Vėliau kryžių naudojo Ukrainos liuadies armija, kovojusi su bolševikais.

 

Dabar kryžiai pavaizduoti ant daugelio Ukrainos medalių, herbų, vėliavų ir emblemų. Pavyzdžiui, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų herbas papuoštas raudonu kryžiumi, o Vinicos srities herbe pavaizduotas baltas kryžius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(100)
(0)
(100)

Komentarai ()

Susijusios žymos: