[Žinios trumpai] Kremlius tikisi tik derybų - paviešintas slaptas Putino planas, kodėl jis bando laimėti laiko ir kas bus tada  (1)

Politikos analitikas Aleksandras Kočetkovas mano, kad Putino pajėgų išsirikiavimas Ukrainoje rodo, kad Putinas nori trauktis iš pietų, bet išlaikyti Donbasą ir Krymą. Tačiau labiausiai Putinas nori derybų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kočetkovas teigia, kad Charkivo srityje Ukrainos pajėgų puolimas tęsiasi, bet ne taip sparčiai kaip anksčiau, nes reikia įsitvirtinti išlaisvintose teritorijose. Be to, rusų pasipriešinimas prie Luhansko srities ribų yra didesnis, kaip ir buvo prognozuota. Donecke dar sunkiau - Rusijos pajėgos ten vis dar stengiasi pasiekti administracines srities ribas, nepaisydamos nuostolių.

Pietų Ukrainoje vyksta lėtas sistemingas okupuotų teritorijų išvadavimas. Greitą judėjimą stabdo reljefas su daugybe kanalų, bet pasteima ženklų, kad rusai gali trauktis iš Chersono, kai tik taps sunku. Kočetkovas mano, kad Kremlius bandys užimti Donbasą, kad ir kiek žmonių gyvybių tai kainuotų, o štai iš Pietų Ukrainos trauksis. Tik ne iš Krymo, dėl kurio Putinas net nenori diskutuoti. Krymas yra Rusijos Federacijos konstitucijoje, jo praradimas ar net tokios diskusijos rusų galvose būtų neįmanomas pralaimėjimas.

Tampa akivaizdu, kad visi įtakingi potencialūs sąjungininkai nusisuko nuo Kremliaus – tereikia pažvelgti į Kinijos ir Indijos lyderių požiūrį į Putiną Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos viršūnių susitikime. Rusijai mirtinai reikia pauzės atokvėpiui, pergrupavimui ir visų rūšių išteklių sutelkimui. Štai kodėl Rusija nuolat kartoja, kad yra pasirengusi deryboms.

 

Tik derybų sąlygos iš anksto kuriamos tokios, kurios Ukrainai nėra priimtinos. Rusija reikalaus, kad Ukraina pripažintų Donecką ir Luganską nepriklausomomis respublikomis (arba iš karto Rusijai), o mainais pasiūlys pasitraukti iš Ukrainos pietų (išskyrus Krymą, kuris apskritai neįtraukiamas į diskusijas). Taip pat agresorius nori susitarti dėl paliaubų, kurios perkels karo veiksmus į „Minskas 2“ panašų režimą. Rusija taip pat svajoja apie sankcijų panaikinimą, bent jau dalinai, bent jau energetiniams resursams.

Kočetkovas šiuo atžvilgiu griežtas - jei Rusijai reikia pauzės, Ukraina negali jos suteikti.

(115)
(6)
(109)

Komentarai (1)