„Politico“ atskleidė, kodėl stringa „Abrams“ ir „Leopard“ tankų tiekimas į Ukrainą: vienas sukeltų ypatingų problemų  (2)

Pasak žurnalistų, pastarąsias 2 savaites Amerikos ir Europos pareigūnai diskutavo apie idėją siųsti tankus Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet Vakarų ekspertai pripažįsta, kad „Abrams“ sunku prižiūrėti – tokių tankų padalinys per dieną sunaudoja iki 600 000 galonų (2,2 mln. litrų) degalų.

JAV ir Vokietija nesiunčia tankų M1 „Abrams“ ir „Leopard“ Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms dėl mokymo ir logistikos problemų. Apie tai rašo amerikiečių leidinys „Politico“, remdamasis 7 šaltiniais JAV Kongrese ir Ukrainos valdžios institucijomis.

Pasak šaltinių, šią savaitę Rusijos prezidentui Putinui paskelbus apie dalinę mobilizaciją kovai Ukrainoje, prašymas dėl tankų vėl sulaukė dėmesio.

Kijevas paprašė Vakarų tankų dar prieš kontrpuolimą rytuose. Pastarąsias 2 savaites aukšto rango JAV pareigūnai kalbėjosi su Europos kolegomis, tarp jų ir iš Vokietijos, apie tankų siuntimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Pasak ekspertų ir Ukrainos patarėjų, modernūs M1 „Abrams“ tankai ir vokiečių „Leopard“ padės Kijevui išlaisvinti daugiau teritorijų. Jie turi daug aiškių pranašumų, palyginti su senais sovietų tankais, kuriuos dabar naudoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Bet ekspertai tikina, kad tankai M1 „Abrams“ reikalauja kruopščios priežiūros ir logistikos.

„Tiekti Ukrainai tankus ir dalis jų priežiūrai yra gana sunkus reikalas. Gali atsitikti taip, kad tankuose kas nors sulūžtų arba pasibaigus degalams, nepavyktų laiku jų užpildyti“, - sakė vienas amerikiečių pareigūnas.

Buvęs JAV armijos Europoje vadas generolas leitenantas Benas Hodgesas sakė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos su Vakarų tankų pagalba galės smogti Rusijos taikiniams iki 2,5 kilometro atstumu ir pasitraukti prieš priešui atsakant ugnimi.

 

„Tačiau tam reikia mokymų ir logistikos – M1 „Abrams“ padalinys gali sunaudoti iki 600 000 galonų (2,2 mln. litrų) degalų per dieną. Tai gali trukdyti judėjimui. Pažiūrėkite į JAV armijos tankų kompaniją – į ją kasdien patenka tūkstančiai galonų degalų“, – perspėjo generolas.

Kitas JAV pareigūnas pabrėžė, kad „Leopard“ labiau tiktų kovai, nes jie panašūs į Ukrainos kariuomenės jau naudojamus tankus. „Leopardams“ reikia mažiau degalų nei „Abrams“.

Vokietija ne kartą atmetė Ukrainos prašymą dėl tankų. Gynybos ministrė Christine Lambrecht paskelbė apie Berlyno susitarimą su NATO partneriais vienašališkai nesiimti tokių veiksmų.

 

Vienas Ukrainos vyriausybės patarėjas sakė, kad Ukrainos kariuomenei reikia „Leopard“. Ukrainos vadovybė buvo nusivylusi, kad Vokietija atsisakė išduoti leidimus Ispanijai ir kitoms šalims, kurios norėjo juos siųsti.

„Politico“ pažymi, kad Vakarų tankų tiekimas yra naujausias ginčas dėl ginklų siuntimo tarp Vakarų ir Ukrainos. JAV svyravo ištisus mėnesius kiekviename etape, pirmiausia su priešlėktuvinėmis „Stinger“ raketomis, vėliau – su ilgojo nuotolio artilerijos raketų sistemomis.

Valstybės baiminosi, kad ginklų tiekimas taps „raudona linija“ Rusijai ir sukels dar didesnį karinį paaštrėjimą, o tada persigalvojo ir, besivystant karo veiksmams, ginklus perdavė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, priduria leidinys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(12)
(-5)

Komentarai (2)