Rusijoje oficialiai siūloma nauja beprotybė: „atsisakei eiti į karą – atimti pilietybę tau ir tavo šeimos nariams“  ()

Ketvirtadienį prasidėjus pirmajam Rusijos „dalinės mobilizacijos“ etapui, socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašai, kuriuose neva matyti, kaip naujai mobilizuoti vyrai ruošiasi būti dislokuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neryungi mieste – šešios laiko juostos į rytus nuo Ukrainos – bendruomenės vaizdo kanalas paskelbė klipus, kuriuose šeimos atsisveikina su dideliu vyrų būriu, jiems lipant į autobusus. Vaizdo įraše matoma, kaip moteris verkia ir atsisveikindama apsikabina savo vyrą, o jis pro autobuso langą siekia dukters rankos.

Kituose vaizdo įrašuose buvo parodyta daugiau vyrų, kurie, matyt, laukia transporto Jakutijos regione, didžiulėje Sibiro teritorijoje, ir Magadano oro uoste Rusijos tolimuosiuose rytuose. CNN negalėjo savarankiškai nustatyti visų paskelbtų vaizdo įrašų geografinės vietos ar datos.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau šią savaitę paskelbė „dalinę mobilizaciją“ Rusijos gyventojams, kad palaikytų karą Ukrainoje, tuo metu, kai staigus Kyjivo kontrpuolimas atkovojo tūkstančius kvadratinių kilometrų teritorijos ir sustabdė Maskvą. Ekspertai teigia, kad Rusijos pajėgos buvo gerokai išeikvotos.

Gynybos ministro Sergejaus Šoigu teigimu, bus pašaukta 300 000 rezervistų.

Pirmą kartą rodydama, kaip rimtai Maskva didina savo pastangas, Rusijos Žmogaus teisių taryba pasiūlė, kad imigrantai iš Vidurio Azijos šalių, turintys Rusijos pilietybę mažiau nei 10 metų, vienerius metus atliktų privalomąją karinę tarnybą Rusijoje.

„Ruošiame siūlymus naujiems Rusijos Federacijos piliečiams, turintiems Rusijos pilietybę trumpiau nei 10 metų, metams atlikti privalomąją karinę tarnybą. Tai žmonės iš Vidurinės Azijos šalių: Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano ir Uzbekistano“, – rašė tarybos narys Kirilas Kabanovas „Telegram“ ketvirtadienį.

„Atsisakymas atlikti karinę prievolę turėtų lemti Rusijos pilietybės atėmimą ne tik iš asmens, atsakingo už karinę tarnybą, bet ir iš jo šeimos narių“, – pridūrė jis.

Savo kalboje V. Putinas sakė, kad karinės patirties turintys asmenys bus šaukiami, ir pabrėžė, kad pridedamas dekretas, kuris jau buvo pasirašytas, yra būtinas norint „apsaugoti mūsų tėvynę, jos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“.

Tačiau atrodo, kad dekretas leidžia mobilizuotis plačiau, nei jis siūlė savo kalboje. Jekaterina Schulmann, Rusijos politologė ir „Chatham House“ ekspertų grupės bendradarbė, „Telegram“ sakė, kad nors dekrete „mobilizacija apibūdinama kaip dalinė“, jame „nenustatomi jokie parametrai, nei teritoriniai, nei kategoriniai“.

 

„Pagal šį tekstą gali būti šaukiami visi, išskyrus tuos, kurie dirba kariniame-pramoniniame komplekse, kurie yra atleisti nuo pareigų darbo laikotarpiui. Tai, kad mobilizacija taikoma tik rezervo kariams arba turintiems ypač reikalingų įgūdžių, nurodyta kreipimesi, bet ne potvarkyje.

Rusijos žmogaus teisių advokatas Pavelas Čikovas sakė, kad dekrete mobilizacija numatyta „plačiausiai“.

„Prezidentas palieka tai gynybos ministro nuožiūrai. Taigi iš tikrųjų Rusijos gynybos ministerija nuspręs, kas bus išsiųstas į karą, iš kur ir kokiais skaičiais“, – „Telegram“ sakė Čikovas.

Po šios kalbos trečiadienį visoje Rusijoje buvo sulaikyta mažiausiai 1 300 žmonių, dalyvavusių visoje šalyje vykstančiuose antikariniuose protestuose, o kai kurie buvo tiesiogiai pašaukti į kariuomenę, anot stebėjimo grupės, lyderiui Vladimirui Putinui paskelbus apie „dalinę piliečių mobilizaciją“ jo šlubuojančioje invazijoje į Ukrainą.

 

Nuotraukos ir vaizdo įrašai rodo, kaip policija imasi veiksmų prieš demonstrantus keliuose miestuose, o filmuotoje medžiagoje matyti, kaip suimami keli protestuotojai per demonstraciją Maskvos centre, o Sankt Peterburgo policija ir valdžia bando sutramdyti minią, skanduojančią „nemobilizuotis“ prie Isakijivskio katedros.

Remiantis duomenimis, kuriuos netrukus po vidurnakčio paskelbė nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD-Info“, policija 38 Rusijos miestuose sulaikė protestuotojus. Grupės atstovė Marija Kuznecova CNN telefonu sakė, kad mažiausiai keturiose Maskvos policijos nuovadose kai kurie riaušių policijos suimti protestuotojai buvo pašaukti tiesiai į Rusijos kariuomenę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()