[Žinios trumpai] Oficialu – Ukraina iš JAV pagaliau gavo super galingą ginklą, dėl kurio buvo derėtasi dar nuo kovo mėnesio  (4)

Pirmieji vidutinio nuotolio NASAMS raketų kompleksai buvo atgabenti į Ukrainą ir tikriausiai jau papildė Ukrainos oro gynybos gretas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacionalinės pažangios oro raketų sistemos (NASAMS), apie kurių tiekimą buvo kalbama nuo 2022 metų kovo, o liepą JAV Gynybos departamentas oficialiai įsipareigojo jas suteikti, pagaliau pasiekė Ukrainą. Pirmųjų sistemų atsiradimą patvirtino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis interviu CBS transliuotojui.

„Noriu padėkoti prezidentui Bidenui ir JAV Kongresui už teigiamą sprendimą, kuris jau buvo priimtas –gavome NASAMS. Tai oro gynybos sistemos. Bet patikėkite manimi, to net beveik neužtenka civilinei infrastruktūrai, mokykloms, ligoninėms, universitetams, ukrainiečių namams apsaugoti“, – sakė  Zelenskis, kurį cituoja „CBS News“.

Tačiau jis nedetalizavo, kada tiksliai Ukrainos kariuomenė gavo NASAMS. Tai galėjo įvykti daugiau nei prieš kelias dienas, o amerikiečių raketos jau galėjo būti integruotos į Ukrainos sluoksniuotą oro gynybos sistemą. Kaip matėme anksčiau kelių naujų vakarietiškų ginklų pavyzdyje, tokie pranešimai dažniausiai ateina, kai visi pasiruošimo darbai jau padaryti.

Primename, kad kol kas kalbame tik apie du NASAMS kompleksus, kuriuos „Raytheon“ ir „Kongsberg“ pagamino specialiai Ukrainai.

Iki 2024 m. rugpjūčio 23 d. planuojama gauti dar šešis NASAMS. Tai yra rekordinis 3 milijardų JAV dolerių karinės pagalbos paketas, paskelbtas rugpjūčio 24 d. per Ukrainos Nepriklausomybės dieną.

 

Šiaip ar taip, šie du NASAMS kompleksai, kurių kiekvienas susideda iš radaro, valdymo ir valdymo bloko, kelių paleidimo įrenginių ir daugybės techninės priežiūros mašinų, jau yra esminis Ukrainos oro gynybos pajėgumo atnaujinimas.

NASAMS gali perimti aerodinaminius taikinius iki 20 kilometrų atstumu su raketomis AIM-120 ir iki 40 km su AMRAAM ER raketomis. Tikslus Ukrainai tiekiamų raketų tipas bent kol kas neatskleidžiamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(329)
(5)
(324)

Komentarai (4)