CŽA agentas apie didelę grėsmę pasauliui: „Rusai, su kuriais kalbu, yra įsitikinę, kad jis tai padarys, Putinas tiesiog neturi kito kelio“  (1)

Kuo daugiau problemų V. Putinas turės, tuo didesnė tikimybė, kad jis panaudos branduolinį ginklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs CŽA agentas Robertas Baeris mano, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra „įvarytas į kampą“, tačiau jis nenusileis ir gali panaudoti branduolinį ginklą.

Tokią nuomonę jis išreiškė komentare CNN.

R. Baero teigimu, tikimybė pamatyti Rusijos diktatoriaus karo deeskalavimą Ukrainoje yra beveik nulinė.

„Jis tiesiog negali taip pasiduoti... Jis stiprus žmogus – tokį įvaizdį jis susikūrė per pastaruosius dvidešimt metų“, – sako buvęs CŽA pareigūnas.

Anot jo, V. Putinas jau „įvarytas į kampą“. Atsižvelgiant į tai, didėja RF branduolinio ginklo naudojimo grėsmė.

„Rizika pamatyti jį naudojant branduolinį ginklą auga kiekvieną dieną. Rusai, su kuriais kalbu, yra įsitikinę, kad jis tai padarys. Nežinau, kiek jie yra informuoti. Iš pradžių tai buvo tik grasinimas, bet kuo daugiau problemų V. Putinas gauna, tuo didesnė tikimybė, kad jis panaudos branduolinius ginklus. Nenustebčiau, jei jis juos panaudos prieš Ukrainos pajėgas“, – sako R. Baeris.

Iš esamų ir buvusių Rusijos pareigūnų, propagandistų pusės jau daug mėnesių girdėti grasinimai panaudoti branduolinį ginklą – arba prieš Ukrainą, arba prieš JAV, arba prieš Europą.

 

Atsižvelgiant į didelius Rusijos Federacijos nuostolius kare prieš Ukrainą, darbo jėgos, kurią Rusija kompensuoja paskelbta mobilizacija, ir karinės technikos stygių, dar dažniau ėmė skambėti grasinimai branduoliniu smūgiu.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusią savaitę pagrasino, kad iškilus grėsmėms teritoriniam vientisumui Rusija „pasinaudos visomis turimomis priemonėmis, tai nėra blefas“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, kad tai tik pirmieji V. Putino branduolinio šantažo žingsniai.

„Jis nori išgąsdinti visą pasaulį. Nemanau, kad jis blefuoja“, – sako prezidentas.

 

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausios žvalgybos valdybos vadovo pavaduotojas Vadimas Skibitskis taip pat pažymėjo, kad V. Putinas rimtai svarsto branduolinio karo galimybę.

Tuo pačiu metu „Bellingcat“ tyrėjas Christo Grozevas pabrėžė, kad Rusijos branduolinis arsenalas nebuvo išbandytas jau daug metų, todėl yra labai didelė rizika, kad jis tinkamai neveiks.

Vakarų šalys reagavo į Rusijos Federacijos grasinimus, grasindamos šaliai rimtomis pasekmėmis branduolinio ginklo panaudojimo atveju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(24)
(-15)

Komentarai (1)