Kodėl dabar beveik visos internetinės kameros turi privatumo uždangas? Anksčiau nereikėjo?  ()

Tikrai prisimenate laikus, kai į žmones, kurie savo kompiuterių kameras pridengdavo spalvota lipnia juostele ar lapeliu, buvo žiūrima kreivai. „Tu kas - sąmokslų teorijų mėgėjas? Kas ten tave stebės“, bent jau mintyse sakydavo aplinkiniai. Tačiau dabar daugybė internetinių kamerų turi integruotas uždangas. Ir ne šiaip sau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei dabar įsigytumėte internetinę kamerą („webcam’ą“), tai ji greičiausiai jus pasiektų su kokiu nors objektyvo dangteliu. Kai kurios turi paprastus plastikinius dangtelius, kitos - integruotas slankiojančias uždangas, trečios - jungtukus, kurie fiziškai atjungia kamerą nuo kompiuterio. Tik kodėl?

Ar įmanoma šnipinėti žmones per internetines kameras?

Taip. Egzistuoja daugybė būdų kaip nedoros akys gali pasiekti jūsų internetinę kamerą. Nuo kenkėjiškų svetainių iki virusų, nuo paslėptos programinės įrangos, kurią gali instaliuoti kad ir kompiuterių remonto meistras ar draugas, iki įvairių apgavysčių internete.

Tiesą sakant, yra svetainių, siūlančių už pinigus pasižvalgyti po nulaužtas žmonių internetines kameras. Galite neabejoti, kad tie žmonės nežino, kad yra filmuojami. Bet lankytis tose svetainėse nerekomenduojama - vienas neatsargus paspaudimas jus pačius gali paversti to meniu dalimi.

Išsamiau apie tai šiame video:

 

Programišiai neturi laiko tyrinėti atsitiktinių žmonių kamerų, todėl dažniausiai bandoma įsiskverbti į konkrečių asmenų privatumą. Pavyzdžiui, internete yra aprašytų atvejų, kai žmonės taip šnipinėjo savo antras puses. Arba kompanijos stengėsi pasiekti savo konkurentus. Kur kas dažniau neteisėtą prieigą prie kameros bando įgyti įvairūs apgavikai, siunčiantys jūsų močiutėms ir seneliams laiškus apie jį sugedusius kompiuterius, IT pagalbą ar banko problemas.

Aišku, egzistuoja keli apsaugos lygiai, bet viskas yra įveikiama. Net ir mažas LED prie jūsų kameros gali neužsidegti, kai ji veikia, jei gamintojas nepasirūpino tiesiogine jungtimi.

Kodėl gamintojai dabar pradėjo diegti kamerų uždengas?

Neseniai buvome AOC/MMD renginyje žiniasklaidai, kur turėjome galimybę pasikalbėti su už produktus atsakingais žmonėmis. Atsakymas paprastas - klientai dabar to prašo.

 

Privatumas visada buvo svarbus, bet po eilės skandalų žmonės pradėjo tam skirti daugiau dėmesio. Be to, virtualūs susitikimai dabar yra įprasta darbo praktika, kaip ir video konferencijos bei pamokos. Kartais geriau įsitikinti, kad net netyčia priėmę pokalbį ar tiesiog nepadėję ragelio neliksite matomi kokioje nors gėdingoje situacijoje. Kartais žmonės nerimauja ir dėl to, kad juos gali stebėti darbdaviai, suteikę techninę įrangą darbui namuose.

Kamerų uždangos dabar kartais matomos ir nešiojamuose kompiuteriuose, nors ten joms mažai vietos. O štai integruotos kameros monitoriuose pasižymi įvairiais privatumo mechanizmais.

Pavyzdžiui, aukštesnio lygio „Philips“ monitoriai turi štai tokius paslepiamus kamerų korpusus:

Šis mažas modulis su 5 MP kamera (su „Windows Hello“) ir mikrofonais tiesiog pasislepia už ekrano.

 

Kai kurie kiti grupės monitoriai turi kitaip uždengiamas kameras. Pavyzdžiui, jos gali turėti integruotas uždangas.

Nuotraukoje - lenktas AOC 34 colių monitorius su 2 MP kamera, kurio parduotuvėse dar nėra. Bet tokį ar panašų mechanizmą galima pamatyti ir daugybėje kitų įrenginių.

O štai čia kamera, kuri nenaudojama gali būti nukreipta žemyn:

Nuotraukoje - AOC 24 colių monitorius, kuris taip pat rinkoje pasirodys šiek vėliau. Toks kameros paslėpimo mechanizmas leidžia ir šiek tiek pakeisti filmavimo kampą.

Taigi, yra priežasčių uždengti kameras privatumo vardan - jos yra pažeidžiamos. Ir gamintojai tokią galimybę suteikia dėl to, kad pirkėjai to nori. Anksčiau, atrodo, žmonės dėl to jaudinosi mažiau, nors galimybių įsibrauti tikrai buvo ir tada. Net jei tikimybė, kad jūsų kamera jus stebi be sutikimo, yra maža, kai kurie žmonės nori ją pašalinti visiškai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()