To nebuvo nuo pat 1962-ųjų – į kampą įspraustas Putinas branduolinėmis raketomis gali atakuoti net šešis Ukrainos miestus  (1)

Anot branduolinio karo eksperto, Vladimiras Putinas gali panaudoti branduolinius ginklus prieš „pustuzinį Vakarų Ukrainos miestų“, siekdamas išvengti karinio pralaimėjimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos kariuomenė patyrė daugybę pralaimėjimų, o Ukrainos kariai veržėsi į pietinį Chersono miestą.

Tai sukėlė vis didesnį susirūpinimą, kad Kremlius gali imtis branduolinių atakų, o JAV prezidentas Joe Bidenas perspėjo, kad branduolinio karo rizika yra didžiausia nuo 1962 metų Kubos raketų krizės.

Ketvirtadienį kalbėdamas Niujorke prezidentas sakė: „Mes nesusidūrėme su Armagedono perspektyva nuo pat Kubos raketų krizės 1962 m.“.

Kalbėdamas apie V. Putiną, Bidenas pridūrė: „Turime vaikiną, kurį gana gerai pažįstu. Jis nejuokauja, kai kalba apie galimą taktinių branduolinių ginklų arba biologinio ar cheminio ginklo panaudojimą“.

Weberio valstybiniame universitete istoriją dėstantis profesorius Ericas G. Swedinas „Newsweek“ sakė nemanantis, kad V. Putinas galėtų dislokuoti taktinius branduolinius ginklus mūšio lauke ar „parodomajame smūgyje“, kuriuo siekiama įbauginti Ukrainą ir Vakarus. Vietoj to Swedinas sakė, kad Putinas greičiausiai imsis tiesioginių išpuolių prieš didžiuosius Ukrainos miestus.

„Esu susirūpinęs, kad Putinas yra įspraustas į kampą Ukrainoje, nes jo ginkluotosioms pajėgoms gresia pralaimėjimas“, – sakė profesorius. „Jis gali nesunkiai nuspręsti smogti taktiniais branduoliniais ginklais, beviltiškai bandydamas pakeisti karo eigą“.

 

„Naudoti taktinius branduolinius ginklus mūšio lauke yra sunku ir reikia gerai apmokytų karių, kad išnaudotų tokių ginklų panaudojimą; rusai negali pasinaudoti tokiais smūgiais“, – sakė Swedinas.

„Ginklų panaudojimas greičiausiai būtų smogti pusei tuzino miestų Vakarų Ukrainoje, pakenkiant ginklų ir atsargų galimybei plūsti iš Lenkijos ar Rumunijos“.

Taktinės branduolinės bombos yra žymiai mažesnės nei strateginės, sukurtos miestams sunaikinti, ir yra skirtos naudoti mūšio lauke. Tačiau jei ginklai būtų naudojami, jie sulaužytų branduolinio karo tabu, galiojusį nuo 1945 m. JAV atakų Hirošimoje ir Nagasakyje.

 

Istorikas teigė, kad taktiniai branduoliniai smūgiai „tikriausiai nelems“ Ukrainos pasidavimo, o tai gali reikšti, kad „nusivylęs Putinas bus linkęs eskaluoti ir panaudoti dar daugiau taktinių branduolinių ginklų“.

Kad nuo to atgrasytų, profesorius pareiškė, kad Vakarų valstybės turėtų aiškiai pasakyti, kad branduolinio ginklo naudojimas nesutrukdys joms remti Kijevo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(7)
(27)

Komentarai (1)