[Žinios trumpai] Vakarų žiniasklaida šokiruota, ką žurnalistai pamatė Limane  (1)

Limanas užsienio žurnalistų akimis: vaizdas slogus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-10-08 [Žinios trumpai] Vakarų žiniasklaida šokiruota, ką žurnalistai pamatė Limane  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savaitgalį žurnalistai atvyko į svarbiausią Limano miestą (Donecko sritis), kurį išlaisvino Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Iš jų publikacijų tampa aišku, kaip Rusijos kariškiai paniškai traukėsi, palikdami techniką ir žuvusius kolegas.

„Reuters“ rašo, kad dviejų Rusijos karių kūnai kabo ant medžių priešingose ​​vieno iš Limano kelių pusėse.

Šalia - susprogdinti automobiliai ir furgonas, kuriuo bandė atsitraukti Rusijos karių grupė, tačiau buvo užpultas Ukrainos specialiųjų pajėgų ir sunaikintas.

Kovų metu buvo sugriauta arba apgadinta daugybė namų, esančių prie kelių. Atsitraukimo metu rusai metė techniką ir asmeninius daiktus bei žuvusių bendražygių kūnus. Lavonus, jau apgraužtus šunų, lavoninės darbuotojai rinko tris dienas, rašo „The Guardian“.

Ant miesto namų sienų liko užrašai. Vienas iš jų skelbia: „Rusija valdo!“, kituose užrašyti miestai ir regionai, iš kurių atvyko kariai. Siauri Limano keliai tapo įnirtingiausių kovų vieta, pažymi leidinys. Asfaltas nusėtas skeveldrų ir sviedinių likučiais, stovi apdegę rusiški šarvuočiai, o kai kur vis dar matyti neseniai nukenksmintos prieštankinės minos.

Limano policijos viršininkas Igoris Ugnivenko paminėjo, kad, iš buvusių prieš karą 22 000 gyventojų, Limane liko gyventi 7 tūkst. Policija, pasak Ugnivenkos, turi įrodymų, kad rusai smurtavo prieš civilius. „Žinome, kad buvo kankinimų“, – sakė policijos vadovas ir pridūrė, kad vyksta tyrimas.

 

78 metų pašnekovas Viktoras pridūrė, kad rusai metė savo karių kūnus: „Jie atėjo kartu, o vėliau vaikinai juos tiesiog metė“. Kitas miesto gyventojas, 26 metų Vladimiras, apie rusų karius kalbėjo kitaip: „Aš su jais atsisakiau kontaktuoti. Net nepriėmiau jų humanitarinės pagalbos. Man užteko pamatyti, kad pirmą dieną jie elgėsi kaip gyvuliai“.

Vienoje iš vietų kovojęs ukrainietis karininkas „The Guardian“ pasakojo, kad rusai bandė iš Limano ištrūkti miškais, tačiau ten jų laukė pasalos: „Jie buvo profesionalai, bet vyresnieji karininkai juos išdavė. Žinome, kad jie prašė trauktis, bet tie, kurie buvo viršuje nesirūpino savo karių gyvybėmis“. Leidinio pašnekovas pastebėjo, kad Rusijos vadovybė, matyt, buvo per daug užsiėmusi teritorijų aneksavimu ir šventimu: „Manau, kad jiems visai nebuvo įsakyta trauktis. Galiausiai jie organizavo pabėgimus, nepaisydami raginimų pasiduoti“.

 

Nuotaikos mieste, anot „The Guardian“, gana slogios.

„Rusų okupacijos metais buvo sunku. Aš negavau pensijos, o pagalbą gavome tik kartą per mėnesį. Noriu sužinoti, kam visa tai skirta?“ – kalbėjo vienas iš gyventojų.

Ukrainos leidinio „Hromadske Telebachennya“ korespondentas kalbėjo apie Limane rastų 50 civilių palaidojimo vietų: kai kurios lentelės turi vardus, kai kurios – tik skaičius, pavyzdžiui, „Nežinomas žmogus Nr. 12“ arba „Nežinomas žmogus Nr. 1“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(80)
(1)
(79)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)